Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Xbox vs PS 5 vs PC

Ahojte,,

Rozhodol som sa zalozil vlakno a trochu pokecat o tom, co je v dnesnej dobe najlepsie. Ja osobne vlastnim Xbox series X ale musim povedat, ze ma to taha strasne k PS 5 a rozmyslam ze ho predam, nakolko ako maly prclajs som dostal pod stromcek svoju prvu PS 1 konzolu, ktora mi uplne vyrazila dych. Krasne spomienky. Nemozem ppvedat na xbox nic zle, ozaj vykonom je to bomba aj gamepass a neustale pridavanie hier, no PS 5 je proste premna taka nostalgia k detstvu:)

Co sa tyka PC velmi ma to netaha kupovat, pretoze na to aby som si zahral v 4 k najnovsie hry by zabolela nielen penazenka ale aj bankomat a o pravidelnom upgradovani pocitaca hlavne v dnesnej drahej dobe nevidim ziadny vyznam, kedze tu uz mame aj pekne vykonne konzoly kde bez problemov si zahrate v 4K na krasnych oled paneloch 120 fps :) Tak isto viac ma bavi plnit achievmenty na konzole ako na PC, kedze napriklad v steame sa daju achievmenty umelo sfalsovat, cize podvodom.

Aky mate nato pohlad vy?

Předmět Autor Datum
Není problém mít doma všechny 3 platformy.
Prasak 15.03.2024 08:34
Prasak
Nejlepší nelze stanovit, každý to cítí jinak. Já? Já bych si nikdy nic jiného než PC nepořídil. Klá…
L-Core 15.03.2024 09:01
L-Core
spousty her, které mě zajímají, jsou jen na PC Což ostatně je (nebo by často mělo být) hlavní krité…
Wikan 15.03.2024 09:14
Wikan
Jelikoz nepouzivam zadne mody a nepotrebuji zpravidla nic upravovat pouzivam hlavne konsoli 'XBsX'.…
HPET 15.03.2024 15:08
HPET
Suhlasim stebou skoro vo vsetkom, ten problem s cenou u PC mi robi problem tak isto a preto sa takti…
Somvelkydiviak 15.03.2024 17:19
Somvelkydiviak
Posledních cca 15 let jsem konzolista a nemůžu si to vynachválit. Koupím hru a hraji, žádný nastavov…
Al Capone 16.03.2024 11:55
Al Capone
Shrnul bych to v několika bodech, coby konzolista, konkrétně vlastník několika generací Xboxu. 1. Mn…
Craft 26.03.2024 07:44
Craft
Já na to zkusím reagovat z pohledu jednoznačně PC fanouška, čistě konkrétně sebe a svých požadavků a…
L-Core 26.03.2024 08:36
L-Core
Osobně dávám přednost notebooku s dock stanicí a tedy i monitorem a periferiemi, kvůli snadné mobili…
Craft 27.03.2024 05:21
Craft
Každý to má jinak, mě právě úprava her baví, když si dokážu změnit ve hře něco, co se mi nelíbí, co…
L-Core 27.03.2024 08:16
L-Core
Když tě to baví, proč ne. Osobně bych Minecrat hrát nedokázal, protože tyhle typy her jdou zájmově m…
Craft 27.03.2024 17:40
Craft
Pamatuji si na jednu jedinou hru, kterou jsem nebyl schopen dohrát, právě kvůli překombinovanosti hm…
Craft 27.03.2024 05:56
Craft
Na konzolích lze hrát v jakékoliv odpočinkové poloze, díky herním ovladačům Herní ovladače jdou ale…
Wikan 26.03.2024 08:39
Wikan
Pravda, na ty neoriginální s USB klíčenkou jsem nepomyslel. Já na nich osobně nehraji, protože origi…
Craft 27.03.2024 05:24
Craft
O čem to zase mluvíš? Já mám u PC originální ovladač od Xboxu a normálně s ním hraju.
Wikan 27.03.2024 07:42
Wikan
Ok, dohledal jsem si info o možnosti bezdrátového spárování i s origo ovladačem od MS u PC.
Craft 27.03.2024 17:10
Craft
Existují i různé "drátové" redukce nebo neoriginální gamepady (kopie XBox nebo Sony). Každopádně k P…
host 27.03.2024 17:40
host
Ahoj hoste, o těch možnostech připojení k PC neznačkového příslušenství jsem věděl, ale u toho značk…
Craft 27.03.2024 17:43
Craft
To "už" je už pěkně dlouho. Já mam svoje ovladače už 7. rokem a šlo to i roky před tím.
Wikan 27.03.2024 17:46
Wikan
Jak jsem psal PC hraní jde mimo mě, ale tohle zřejmě bude aktuální až u origo ovladačů od generace k… poslední
Craft 27.03.2024 18:07
Craft

Nejlepší nelze stanovit, každý to cítí jinak.

Já? Já bych si nikdy nic jiného než PC nepořídil. Klávesnice, myš, modifikování a úprava her, lokalizace, žádné gamepady apod. - tohle mi konzole neumožní. Navíc spousty her, které mě zajímají, jsou jen na PC.

Jelikoz nepouzivam zadne mody a nepotrebuji zpravidla nic upravovat pouzivam hlavne konsoli 'XBsX'.
Xbox ted stejne umoznuje hrat i s mysi a klavesnici, na PC abych mohl hrat v rozliseni 4K by bylo zapotreby poskladat a udrzovat PC za hodne vysokou castku pro me uz to byla jen nekonecna studna penez, koupis GPU za 1000$ aby ti za 6 mesicu napsali ze jde uz o starsi model a pro lepsi vykon a podporu RayTracing musis zakoupit novy model a tak dokola, nasrat.
Konsoli spustim, hraju o nic se nestaram, vyhovuje mi to.

Na tech par strategickych her co hraju mi staci prumerne PC bez exesivniho UPGRD. PC mam zpravidla pro praci, hrani netvori ani 20% takze nejke extra investice do PC neprichazi v uvahu.
Krome toho konsole se posunuli o velky kus dopredu a ty UPGRD na jejich strane jsou stale rychlejsi a vykonejsi (tenkrat nova konsole vychazela co 6 let), snad to nebude za chvili stejna situace jakou PC. Chces si zahrat nove tituli v konfortnich podminkach, musis co rok koupit novou verzi.

PS: Tech 120FPS v 4K ale snad nemyslis vazne, na to si jeste u konsoli nejaky patek pockas .. ztezi nektere hry podporuji vubec 60 zpravidla u her typu RPG je frame zamknuty na 30F/s, natoz 120 ktere jsem v 4K videl prozatim jen na krabici. V realite to IMHO prijde tak jako u PC az se Super Samplingem typu FSR / DLSS / XESS tak jak to ma v umyslu udelat Nintendo u nove Switch.

Suhlasim stebou skoro vo vsetkom, ten problem s cenou u PC mi robi problem tak isto a preto sa taktiez priklanam ku konzolovemu hraniu. Ano myška sa da napojit s klavesnicou, čo sa tyka cz lokalizacie tam je pravda ze v pc sa da dat cestina kdekolvek bez problemov a v takom xboxe mas velmi malo hier s cestinou. Takze to je pre mna minus co sa tyka konzol. Mozno PSko ma viac hier s cz lokalizaciou a tak isto ma tie exkluzivitky hry, ktore uz samozrejme su dostupne skoro aj na PC. Ale vyhadzovat tisicky eur si dovolit nemozem, az tak bohato nezarabam :)

Posledních cca 15 let jsem konzolista a nemůžu si to vynachválit. Koupím hru a hraji, žádný nastavování, problémy s výkonem, s něčím proč se to nespouští vůbec nemám, je to poklidný herní život :-) Samozřejmě pc má své výhody a to hlavně jednu, neoficiální cz lokalizace. Nicméně když to vezmu kolem a kolem, tak pc hraní a xbox či ps jsou pořád stejný, hry jsou větší, hezčí, ale to je tak všechno, jinak základ je stejný. To takové Nintendo jde svoji cestou a jde cestou především hratelnosti což se mi na nich strašně líbí.

Shrnul bych to v několika bodech, coby konzolista, konkrétně vlastník několika generací Xboxu.
1. Mnohem nižší cena za výkon HW u konzolí typu XB a PS vs. herní PC, které je samozřejmě nutné časem upgradovat.
2. Pro většinu solidní nabídka her u konzolí v jejich měsíčním předplatném, i když pro mě zcela nedostatečná.
3. Na konzolích lze hrát v jakékoliv odpočinkové poloze, díky herním ovladačům.
4. Vyšší ceny her i těch bazarových vůči hrám na PC. Výjimkou jsou pouze náhodné slevové akce, klidně až 90% v MS Store pro Xbox a předpokládám, že i nějaké slevové akce má i PS.
5. Ne všechny starší hry pro konzole jsou hratelné na novějších generacích a je nutno kvůli nim mít i starší konzole.
6. Cloudové úložiště zdarma na postupy ve hrách.
6. Citelně menší spotřeba el. energie vůči hernímu PC, což při cenách el.energie je dnes nezanedbatelný parametr.
7. Některé starší hry se hrají na konzolových ovladačích dosti blbě a po chvíli z toho až bolí ruce. Stejně tak se hůře pamatuje větší množství různých kombinací u omezeného počtu tlačítek na ovladačích konzolí, než nabízí standardní ovládaní na klávesnici a myši u PC. Nicméně některé hry na novějších konzolích již podporují i klávesnici a myš, nicméně v leže se s tím zase moc hrát nedá :-)
8. U herní konzole je nutno si dobře rozmyslet do které jít, protože zakoupené hry nejsou multiplatformní a vlastnit jich vícero už nedává žádný ekonomický smysl.
9. U nových generací konzolí XB X a PS 5 je dosti enormní cena za rozšíření výchozího úložiště pro hry a novější hry určené pouze pro tyto konzole nelze již hrát z připojeného externího disku.
10. Běžná absence CZ titulků ve hrách pro konzole a nemožnost je tam dodatečně dohrát.
11. Nemožnost používat cheaty u konzolí, na rozdíl od PC.

Já na to zkusím reagovat z pohledu jednoznačně PC fanouška, čistě konkrétně sebe a svých požadavků a potřeb:

1. Souhlas, platí beze zbytku v případě, že PC nepotřebuješ na jiné věci. Pokud ano, musíš k ceně za konzoli připočítat i cenu za (další) PC, pak už to není s tím rozdílem tak slavné.. PC je nutné časem uprgradovat a konzole kupovat další a další. Já hraji všechny hry na PC (mnoho set her) z roku 2017, v 1920*1200, 60Hz, bez jakýchkoliv problémů a bez upgradu, nV1070Ti, 16GB RAM, I5-8600K. Tehdy to stálo myslím 35 tisíc. Někdo má navíc možnost počítač prohnat náklady (své) firmy, ušetřit tak cca 30% jeho ceny na daních a pojistném, uplatnit odpočet DPH (21%). To u konzole spíše nepůjde.
2. Her na PC je násobně více. Pokud existují konzolové exkluzivity, prostě si je nezahraju. Jediná hra, kterou jsem konzolistům záviděl, bylo FEZ - a to už dávno na PC vyšlo. Mnoho her, které mám a které chci (zpravidla logické), na konzolích neexistuje. Měsíční předplatné s omezenou nabídkou her, které jsou v něm, mě vůbec neláká a nezajímá. Chci si hrát co právě chci já - a ne, co mi někdo naservíruje. A multiplayer mě také vůbec neláká a nezajímá.
3. Souhlas, ale nemám o to nejmenší zájem, vyhovuje mi naprosto kancel. křeslo, stůl s monitorem a klávesnice/myš. Hraní z gauče v obýváku na TV mi vůbec neimponuje a naprosto nic neříká.
4. V tomhle má jednoznačně PC platforma navrch. Jen ve všeobecně nenáviděném EPIC klientovi mám zdarma asi 400 her - a není to jen odpad, jak tvrdí zarytí onlySteam fandové (GTA5, Kingdom Come, Control, Death Stranding, Frostpunk, Just Cause 4, Metro 2033 Redux atd atd..)
5. U PC to platí omezeně také, ale je možno použít třeba DosBOX. Z více než 1,5 tisíce her, co mám a zkoušel jsem, jen jednu jsem nedokázal rozchodit ve W10, jedině ve virtualizovaných WinXP ve VirtualBoxu.
6. Podobně je tomu u PC, ale ne pro všechny hry, hlavně starší či drobné indie hry. Při přechodu na nový PC je pak nutné savy přesouvat ručně, což může být otrava.
7. Nedokážu hrát na čemkoliv jiném než na klávesnici a myši a nemíním to ani zkoušet. Kdysi v minulém tisíciletí jsme měli i volant a pedály, po pár hodinách to šlo někam do sklepa a pak na sběrný dvůr; ani mě ani děcka to vůbec nezaujalo.
8. Na PC tohle neřeším. Buď hra existuje nebo ne.
9. Na PC tohle také neřeším.
10. Naprosto zásadní bod, proč preferuji PC. A naprosto zásadní - o čemž nepíšeš - je možnost modifikací her. A tím nemyslím pouze nahrání nějaké věci ze Steam Workshopu, ale možnost si mnohé hry upravovat sám (nad rámec toho, co nastavením "dovolí" samotná hra). Vím, že tohle dělá naprosté minimum lidí, kteří si chtějí jen sednout a hrát, ale pro mě je to zásadní. Pokud se mi něco ve hře nelíbí, snažím se to změnit… a často se mi to podaří. Jsou to pochopitelně soukromé a nešiřitelné úpravy. Drobné indie hry jsou pro takové úpravy obecně přístupnější než ty velké, ale dokážu si řadu věcí měnit i tam (třeba rychlost běhu času, sílu zbraní, nepřátel, fonty, textury, zvuky, hudbu, měnit/upravovat questy, přidávat je atd atd), třeba - pochopitelně čistě soukromým - upravováním modifikací jiných moderů.
11. Nepotřebuji to. Poslední "cheat z nouze", co jsem kdy použil, bylo snad někdy v minulém tisíciletí. Pouze pro testovací účely občas používám cheaty v Doom 1/2.

Pro mě by představovala konzole další zbytečný krám. Počítače stejně potřebujeme, tak akorát musím přihodit pár peněz za lepší grafiku a možná procesor. Plánuji teď někdy (možná v létě, možná za rok) nový PC; i kdybych dal s ohledem na své neherní potřeby navíc 20 tisíc, z pohledu těch dalších x let (stávající 7-8 let), kdy pojede bez dalších zásahů, je to s novou konzolí o podobné životnosti docela srovnatelné. A to nepočítám levnější PC hry.

Osobně dávám přednost notebooku s dock stanicí a tedy i monitorem a periferiemi, kvůli snadné mobilitě. Máš ale určitě pravdu v tom, že konzoli si do daní jako podnikatelský subjekt nedáš, na rozdíl od PC a neuhraješ to ani na DVD mechaniku uvnitř konzole. Nicméně, třeba TV už tam dáš.
Modifikace her? To jsi jediný koho znám, co tohle dělá :-) Nicméně některé novější hry na konzolích už umožňují bohaté nastavení věcí, co ty rád modifikuješ, např. onu velikost, podbarvení titulků a jiné věci.
Osobně hraji pouze hry typu FPS/RPG/Action-Adventure/Survival Horror a nejraději ty ze staré školy a proto mikrotransakce, sběr hromady blbin, abych si mohl vylepšit něco ve zbrojním arzenálu a pobíhání v obrovském otevřeném světě mě nebere a třeba FarCry 6 jsem kvůli tomu ani nedohrál dokonce, protože mě to přestalo bavit. Samozřejmě taky hraji pouze SP, čili kampaně. MP mě taky neberou. Nicméně, pokud mě hra opravdu chytne, hraji u ní vše, co nabízí, čili kromě vedlejších misí, tak i ty největší obtížnosti, dále combat souboje na čas a body a samozřejmě odhalování tajných míst a sběr skrytých relikvií, protože je to nenucené a není to překombinované. Mám samozřejmě několik herních stálic, které neomrzí, i když už ty hry nejsou nejmladší. Simulátory, hádanky, hopsačky a nebo hry, kde se na postavičky dívám jako ze střechy panelového domu, ty jdou zcela mimo mě.
Jinak na tu absenci češtiny u konzolových her se dá zvyknout a prvotní nastavení každé hry i v anglickém Menu je stále to samé. Na co jsem si ale u konzole za ty roky dodnes nezvykl je nemožnost si ručně nastavit lokalizaci hry, protože se nastavuje automaticky podle výběru jazyka menu herní konzole. Ručně to lze zvolit na některých starých hrách někdy z dob těsně po Miléniu. Hodně her má naštěstí Polštinu a abych ji mohl mít ve hrách, musím mít i menu konzole zapnuté na Polštinu, protože i u akčních her to občas chce nějaké zadávání hesel a nebo je na výběr z několika odpovědí a podle toho se pak hra dále odvíjí. Aspoň tak to s lokalizací funguje u Xboxu (nevím jak je to řešeno u PS). A pokud Polština chybí, pak vždy musím mít zapnuté EN titulky, abych to mohl zároveň číst a vydedukovat další pokyny, protože na mluvené rozhovory se absolutně nechytám :-)
Máš více jak 1,5 tisíce her? A to jsi všechny i hrál? Mám jich k dnešnímu dni něco málo přes 300 a to v žánrech, které opravdu hraji, čili si tituly vybírám a neberu cokoli, i když je to za levno a nebo skoro zadarmo. Úplně zadara MS nikdy nic nenabízí. Zrovna před nedávnem jsem si na Ebay koupil krabicovku s klasikou FPS žánru RTC Wolfenstein a chystám si ho po nějakých 21 letech zahrát a nyní na konzoli PS2 slim, kterou jsem si před nedávnem právě na staré herní vykopávky koupil za necelou tisícovku, protože je paradoxně levnější než první Xbox Classic. Za takové směšné prachy ani staré herní PC nekoupíš ;-) Tuhle hru sice spustím i na svém kancl noťasu (mám hru ofiko zakoupenou na MS Store i ve verzi pro PC, protože byla za levno), ale nechce se mi to hrát na PC, protože u toho hraní relaxuji a čistím si hlavu.
Cheaty jsou občas fajn, když jedeš největší obtížnosti a máš málo munice, která se vyskytuje ve hře sporadicky ;-) Třeba v mé srdcovce Wolfenstein: The New Order skládáš a odemkneš enigmu a měla by se ti zpřístupnit další herní obtížnost, ale i když to na Xboxu odemkneš, tak se k tomu dalšímu levelu stejně nedostaneš, nebo jsem na to aspoň nepřišel a to jsem v té hře odehrál a posbíral, úplně vše, co šlo a to i dodatečné DLC.
Co se ceny HW týče, tak do těch 5ks konzolí (2x XB360, XB One S, XB X, PS2) jsem dal postupem času necelých 24 000kč, ale za to ve hrách už to bude skoro 80 000kč (krabicovky i elektronické licence), což vychází v průměru na cca. 270kč za hru, což není nic cenově extrémního, spíše láce. Hodně her jsem postupně nakoupil za velmi dobré peníze, jinak by ta částka byla určitě vyšší. Měsíční předplatné (GammePass) s nestálou a pro mě chabou nabídkou mě totiž nebere a nikdy jsem ho nevyužil, ani u herních novinek.
Jinak i na starší herní konzole existují HW módy, kdy si můžeš na nich pak hrát i pálené hry a třeba i s přidanou češtinou, ale dnes tohle při cenách krabicových bazarovek, nebo slevách v MS Store absolutně nemá žádný smysl, pokud píši za platformu Xbox a co jsem četl, tak MS takové konzole pak při online připojení blokoval. Dnes už se do konzolí nezasahuje, ale "šméčka" existují i dnes i na nejnovějších konzolích.
Koukám, že jsem se nějak rozepsal :-D

Každý to má jinak, mě právě úprava her baví, když si dokážu změnit ve hře něco, co se mi nelíbí, co mi nevyhovuje, co nechci hrát tak, jak to plánoval vývojář. Dokázal bys hrát třeba Minecraft či Skyrim bez modifikací? Já ne.
Osobně nemám rád hry či questy v nich, kde jsem v časovém presu, a pokud to dokážu změnit (třeba Dying Light), upravuji si to tak, abych mohl hrát podle svého tempa, tedy opatrným postupem a ne hurá-rambo stylem. Proto mám rád to opatrné "dobývání cizích základen" třeba v sériích Far Cry nebo Watch Dogs, ideálně kuší či sniperkou :-)

Hry hraji pomalu 35 let, za tu dobu se už toho nasbíralo dost :) Samozřejmě, že jsem všechno nedohrál a také jsem něco ani pořádně nezačal hrát. Řadu her mám z "dolarových" bundlů, které jsem pořizoval kvůli jedné či několika hrám ze svého wantlistu, ty ostatní jsem také nainstaloval, vyzkoušel, zjistil jak je to s případnou lokalizací (zda existuje či bych ji dokázal vytvořit), možnostmi úprav… no a po vytvoření kompletního logu a uložení všeho do svých archívů smazal - že se k tomu třeba někdy vrátím… nebo spíše ne.

Když tě to baví, proč ne. Osobně bych Minecrat hrát nedokázal, protože tyhle typy her jdou zájmově mimo mě, ale znám je. Mě to hraní chytlo až tak před 10 lety, kdy jsem byl v enormním pracovním zápřahu a presu a hraní akčních her byl jediný účinný způsob jak si vyčistit hlavu a nemít čas přitom myšlenkami odbíhat jinde, nic jiného nefungovalo, takže to beru jako funkční relaxační techniku ;-) Kdysi dávno jsem hrál pouze dvě hry a to RTC Wolfenstein a Red Faction a tím to i skončilo. Partyzánština ve hrách není špatná, ale nesmí ji být zase moc. Nekupuji žádnou hru naslepo, ale vždy si její provedení po grafické stránce a hratelnosti/zábavnosti předem omrknu na Youtube ve verzi full a no commentary, abych věděl, jestli bude bavit.

Pamatuji si na jednu jedinou hru, kterou jsem nebyl schopen dohrát, právě kvůli překombinovanosti hmatů na herním ovladači konzole a nečekaně náročnému finálnímu souboji se všemi bossy ze hry najednou a nemožností změnit v rozehrané hře obtížnost a tou byl první díl hry Shadow Warrior a ještě týden mě z toho bolelo zápěstí :-D S klávesnicí a myší by to bylo o něčem jiném. Jinak jsem u žádné jiné hry klávesnici s myší nepostrádal.

Pravda, na ty neoriginální s USB klíčenkou jsem nepomyslel. Já na nich osobně nehraji, protože originálům od MS, co jsou u konzolí se nevyrovnají, protože nemají potřebnou přesnost a citlivost. O tom, že často jejich plasty vržou nebo drhnou některé tlačítka už ani nemluvě.

Jak jsem psal PC hraní jde mimo mě, ale tohle zřejmě bude aktuální až u origo ovladačů od generace konzolí XB One (jsou prakticky totožné s XB X/S až na USB-C konektor a jedno konfigurovatelné tlačítko navíc), protože ty od konzole XB360 pokud vím nešly a tipuji, že to platí až od Windows 10.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru