Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Xbox vs PS 5 vs PC

Já na to zkusím reagovat z pohledu jednoznačně PC fanouška, čistě konkrétně sebe a svých požadavků a potřeb:

1. Souhlas, platí beze zbytku v případě, že PC nepotřebuješ na jiné věci. Pokud ano, musíš k ceně za konzoli připočítat i cenu za (další) PC, pak už to není s tím rozdílem tak slavné.. PC je nutné časem uprgradovat a konzole kupovat další a další. Já hraji všechny hry na PC (mnoho set her) z roku 2017, v 1920*1200, 60Hz, bez jakýchkoliv problémů a bez upgradu, nV1070Ti, 16GB RAM, I5-8600K. Tehdy to stálo myslím 35 tisíc. Někdo má navíc možnost počítač prohnat náklady (své) firmy, ušetřit tak cca 30% jeho ceny na daních a pojistném, uplatnit odpočet DPH (21%). To u konzole spíše nepůjde.
2. Her na PC je násobně více. Pokud existují konzolové exkluzivity, prostě si je nezahraju. Jediná hra, kterou jsem konzolistům záviděl, bylo FEZ - a to už dávno na PC vyšlo. Mnoho her, které mám a které chci (zpravidla logické), na konzolích neexistuje. Měsíční předplatné s omezenou nabídkou her, které jsou v něm, mě vůbec neláká a nezajímá. Chci si hrát co právě chci já - a ne, co mi někdo naservíruje. A multiplayer mě také vůbec neláká a nezajímá.
3. Souhlas, ale nemám o to nejmenší zájem, vyhovuje mi naprosto kancel. křeslo, stůl s monitorem a klávesnice/myš. Hraní z gauče v obýváku na TV mi vůbec neimponuje a naprosto nic neříká.
4. V tomhle má jednoznačně PC platforma navrch. Jen ve všeobecně nenáviděném EPIC klientovi mám zdarma asi 400 her - a není to jen odpad, jak tvrdí zarytí onlySteam fandové (GTA5, Kingdom Come, Control, Death Stranding, Frostpunk, Just Cause 4, Metro 2033 Redux atd atd..)
5. U PC to platí omezeně také, ale je možno použít třeba DosBOX. Z více než 1,5 tisíce her, co mám a zkoušel jsem, jen jednu jsem nedokázal rozchodit ve W10, jedině ve virtualizovaných WinXP ve VirtualBoxu.
6. Podobně je tomu u PC, ale ne pro všechny hry, hlavně starší či drobné indie hry. Při přechodu na nový PC je pak nutné savy přesouvat ručně, což může být otrava.
7. Nedokážu hrát na čemkoliv jiném než na klávesnici a myši a nemíním to ani zkoušet. Kdysi v minulém tisíciletí jsme měli i volant a pedály, po pár hodinách to šlo někam do sklepa a pak na sběrný dvůr; ani mě ani děcka to vůbec nezaujalo.
8. Na PC tohle neřeším. Buď hra existuje nebo ne.
9. Na PC tohle také neřeším.
10. Naprosto zásadní bod, proč preferuji PC. A naprosto zásadní - o čemž nepíšeš - je možnost modifikací her. A tím nemyslím pouze nahrání nějaké věci ze Steam Workshopu, ale možnost si mnohé hry upravovat sám (nad rámec toho, co nastavením "dovolí" samotná hra). Vím, že tohle dělá naprosté minimum lidí, kteří si chtějí jen sednout a hrát, ale pro mě je to zásadní. Pokud se mi něco ve hře nelíbí, snažím se to změnit… a často se mi to podaří. Jsou to pochopitelně soukromé a nešiřitelné úpravy. Drobné indie hry jsou pro takové úpravy obecně přístupnější než ty velké, ale dokážu si řadu věcí měnit i tam (třeba rychlost běhu času, sílu zbraní, nepřátel, fonty, textury, zvuky, hudbu, měnit/upravovat questy, přidávat je atd atd), třeba - pochopitelně čistě soukromým - upravováním modifikací jiných moderů.
11. Nepotřebuji to. Poslední "cheat z nouze", co jsem kdy použil, bylo snad někdy v minulém tisíciletí. Pouze pro testovací účely občas používám cheaty v Doom 1/2.

Pro mě by představovala konzole další zbytečný krám. Počítače stejně potřebujeme, tak akorát musím přihodit pár peněz za lepší grafiku a možná procesor. Plánuji teď někdy (možná v létě, možná za rok) nový PC; i kdybych dal s ohledem na své neherní potřeby navíc 20 tisíc, z pohledu těch dalších x let (stávající 7-8 let), kdy pojede bez dalších zásahů, je to s novou konzolí o podobné životnosti docela srovnatelné. A to nepočítám levnější PC hry.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny