Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemAnketa Neprolomitelná ochrana her a její vliv na piráty

Před pár dny byla zveřejněna zajímavá studie o vlivu pirátství na prodej autorsky chráněného obsahu, info např. tady, kterou si nechala vypracovat Evropská komise. Podle ní prý větší míra pirátství nemá negativní vliv na samotný prodej, tedy neplatí to omílané, že "kdyby se nedala hra upirátit, hráč by si ji hned běžel koupit".

Obecně si myslím něco podobného, vycházím z toho, že pirát, který chce hrát spousty her, samozřejmě novinek, většinou na ně stejně nemá dostatek peněz, takže by si je nemohl koupit ani kdyby pirátem nebyl. Neměl by za co. Nabízí se, že tohle asi nebude platit vždy, obzvláště u všeobecně velmi očekávaných atraktivních AAA her. Pokud se vydavateli podaří možnosti hrát upirátěnou hru, většinou si pak pochvaluje, kolik lidí si díky tomu hru koupilo. Ale je to opravdu tak?

Hypotetická situace. Jako blesk z čistého nebe dnes vychází pro PC "GTA 6", rozsáhlejší než poslední tři gétéáčka dohromady. Rockstar si tentokrát dali opravdu záležet a hra vychází v 15 jazykových mutací (CZ nechybí) a to včetně dabingu. Je báječně optimalizována, umožňuje snadné přidávání modifikací, které vydavatel přímo podporuje spoustou (také lokalizovaných) editorů a rozsáhlou wiki, jak na to. Firmě se ale podařilo na 100% zabránit hraní nezakoupené hry pomocí nerozlomitelného hardwarového klíče.

Máme tedy hru, takže ještě přidáme další "parametry":
- hra stojí 3999 Kč. Hardware na hraní ve vysokých detailech doma máme, hra se nám líbí, chtěli bychom ji hrát
- nám je 16-17 roků, chodíme na střední školu v místě bydliště
- doma dostáváme měsíční kapesné ve výši 500 Kč, kvůli tělesnému postižení si nemůžeme přivydělat nějakou manuální brigádou
- hackerská grupa XYZ den po vydání hry oznámila, že je na dobré cestě k prolomení ochrany, že funkční výsledek bude k dispozici ale až za půl roku
- vydavatel oznámil, že za rok klesne cena na 1999Kč
- Steam oznamuje, že u něj bude hra za rok a půl za 999Kč.

Co my na to?
Připravil jsem anketu, vyjádřete se. Jsem zvědav na výsledky.

Jak se zachovám?

3%
16%
0%
3%
25%
16%
38%

Předmět Autor Datum
Hlasoval jsem pro 999Kc. Ale musela by to byt pecka. Ja nejsem ten typ, ze bych musel nutne hrat nov…
RX 02.10.2017 09:50
RX
Já právě pro tento příklad použil opravdovou musthave hru (což si myslím, že pokud by byla, jak jsem…
L-Core 02.10.2017 10:16
L-Core
Hlasovani v tom pripade nechapu, protoze je jasne, ze kdyz jsem na hru nemel jako student penize, ta…
RX 02.10.2017 10:43
RX
Kdybych to upiratit nemohl, tak jsem ji proste nehral, tam zadna alternativa neni. A to je přesně t… nový
L-Core 02.10.2017 12:12
L-Core
Hlasoval som za 999, ale z mojej pozície, nie chudobného študenta. Ako študent by som to bez mihnuti…
Peter84 02.10.2017 11:12
Peter84
No vida, to ja jsem musel kupovat kdyz neslo piratit a penize se nasli. CSko jsem jel dlouho na upir… nový
Dwane Dibbley 02.10.2017 11:43
Dwane Dibbley
Je ti jasny ze "vysledky" tohoto hlasovani budou mit naprosto nulovou vypovedni hodnotu?
Dwane Dibbley 02.10.2017 11:40
Dwane Dibbley
Když bude hlasovat deset lidí, určitě :) Pokud bude hlasovat dostatek lidí, tipuju, že to dopadne (… nový
L-Core 02.10.2017 12:20
L-Core
Jenze ty problemy nejsou anitak v postu hlasujicich. Ty jsi vytvoril hypotetickou a nerealnou situac… nový
Dwane Dibbley 02.10.2017 12:34
Dwane Dibbley
Počkal bych na litr, při hodně velkým chtění bych dal i ty dva. Ale nemusím hrát novinky hned jak vy… nový
Prasak 02.10.2017 11:52
Prasak
Ja jako 17lety kluk v dnesni dobe bych hru "musel" hrat hned, abych nevypadl z kolektivu, takze pira… nový
brb 03.10.2017 05:19
brb
U mě spíš rozhodoval věk - pohled na peníze. V 16 pro mě bylo 100kč spoustu peněz. A upřímně ani jse… nový
Res 06.10.2017 18:56
Res
"Hru upirátím a až cena klesne, koupím" Osobne zvyknem skusiť prv warez verziu, ak mi vpohode ide a… poslední
Qvecy 16.10.2017 17:27
Qvecy

Hlasoval jsem pro 999Kc. Ale musela by to byt pecka. Ja nejsem ten typ, ze bych musel nutne hrat novinky a nakupuju ve slevach. Chapu, ze vyvoj stoji cim dal vic, ale na druhou stranu nekradu, abych si mohl dovolit dat tolik penez. Momentalne mam nejdrazsi koupenou hru 25EUR Zaklinac 3. To povazuju za cca maximum co dam.

Co se tyka pirateni, tak ano je prijemne hrat zadarmo a vcelku rozumim studentikum s nedostatkem financi, ze si to upirati. Byl jsem na tom podobne, ale zminil bych i druhou vec, ktera u meho piratstvi byla dulezita - nutnost jit do obchodu si hru koupit, to odpadlo diky digitalni distribuci, takze tak jako tak bych si pockal na Steam verzi.

Napriklad mam doma piratskou verzi Assassins Creed 1 CZ. Hru jsem chtel hrat, ale nedostal jsem se k ni furt a nakonec jsem poridil na UPlay. Jenze hra je jen v anglictine, titulky nejsou. Zrovna hra, kde se dost keca a v anglictine jsem zjistil, ze to nechytam a ztracim se. Asi bych teda radeji prekousnul dabing a ted co. Dabing jsem zkousel vlozit z piratske verze, ale neslo mi to. Jit si koupit CZ verzi do obchodu, coz ze zasady odmitam? A to jsem jeste zjistil, ze CZ verze hry stale vyzaduje kontrolu vlozeneho originalniho cedecka. Tim bylo rozhodnuto, ze to radeji hrat nebudu nebo nainstaluju tu piratskou verzi, kdyz bych i na original CZ stejne potreboval no-cd crack.
Nakonec jsem na prekladyher.eu zjistil, ze existuje instalator pro cesky dabing pro Steam (UPlay) verzi, jenze z webu byl na prani ceskeho vydavatele hry smazan. Hledal jsem, hledal a nakonec to dobre dopadlo a instalator dabingu jsem nasel na uloztu.

Myslim, ze dobry priklad, jak ve skutecnosti ten hypoteticky priklad s "GTA6" spis nenastane, vydavatele her spis hazi zakaznikum klacky pod nohy nez aby se snazili konkurovat piratum sluzbama, ktere mohou diky digitalni distribuci nabidnout (updaty, lokalizace). Napriklad zde na foru reseny nehypoteticky priklad s GTA5, kde je cestina jen neoficialni a na updatovane verzi nefunguje.

Já právě pro tento příklad použil opravdovou musthave hru (což si myslím, že pokud by byla, jak jsem popsal, chtěli by to opravdu skoro všichni :)) a u ní jsem tu cenu vystřelil opravdu vysoko. A z vydavatelů jsem udělal ochotné služebníky nás, hráčů. Jako studentík bych ale takovou ideální superhru za tu plnou cenu nepořídil. Jako slušně vydělávající dospělák bych si ale možná na Vánoce udělal radost i za tu čtyřku.

Jinak, já také hlasoval pro 999 korun. Ten rok a půl bych prostě počkal.

:i: Připomínám, to hlasování by mělo být z pohledu toho chudého studentíka (pokud se do něj člověk dokáže vcítit). Rád bych zjistil, zda by jej nemožnost warezu donutila ke koupi, jak občas tvrdí vydavatelé (nejen her, ale i hudby apod.)

Hlasovani v tom pripade nechapu, protoze je jasne, ze kdyz jsem na hru nemel jako student penize, tak jsem ji upiratil a cena nebyla podstatna. Kdybych to upiratit nemohl, tak jsem ji proste nehral, tam zadna alternativa neni.
Napriklad si jeste pamatuju GTR2 se Starforce ??? jestli to byla tato hra, tak jsme hrali demo tak dlouho, dokud Starforce neprorazili, pak se nainstalovala piratska verze. Co taky jineho, penize na to nebyly a tudiz kdyz to neslo upiratit, tak se dalo vystacit i s hodne omezenym demem (myslim jeden okruh a jen tam byl mercedes).

Kdybych to upiratit nemohl, tak jsem ji proste nehral, tam zadna alternativa neni.

A to je přesně to, k čemu došli v tom utajovaném výzkumu. Tedy opak od toho, když prodejci křičí, že kdyby nebyla možnost warezit, určitě by si to všichni koupili. Stejným způsobem vypočítávají OSA a spol ty škody, když někdo někam uploadne Kameňák nebo podobné dílo světové kinematografie a 1000 lidí si to stáhne.

Hlasoval som za 999, ale z mojej pozície, nie chudobného študenta. Ako študent by som to bez mihnutia oka pri prvej príležitosti upirátil. Všetky hry, čo som mal, kým som nezačal zarábať, tak boli warez. Akonáhle boli peniaze navyše, tak som začal hry kupovať a za posledných cca 8 rokov ani jedna upirátená. Ten príklad je trošku prehnaný, GTA 5 som v predpredaji objednával za 1250Kč a novú hru za 4 litre som ešte asi ani nevidel (nemyslím kadejaké zberateľské edície s panáčikmi, steelbookmi a podobnými hovadinami). Je to o finančnej situácií a myslím si, že väčšina nezárobkovo činných ľudí, radšej svoje peniažky investuje do niečoho, čo sa nedá obísť.

No vida, to ja jsem musel kupovat kdyz neslo piratit a penize se nasli. CSko jsem jel dlouho na upiratenym HL, az kdyz to na vyssi verzi prestal byt mod a jelo to pres steam jsem to proste musel koupit (ano, byly nosteam servery, ale tech bylo jen par s rozumnym pingem). Obdobne jsem "musel" kupovat starcraft abych si zahral multak (a kdyby to slo upiratit, tak bych to tehdy upiratil).

Když bude hlasovat deset lidí, určitě :)

Pokud bude hlasovat dostatek lidí, tipuju, že to dopadne (i přes přestřelené parametry zadání) tak, jak jsem tušil, jak se píše v tom výzkumu. Nechám se samozřejmě překvapit.

Nejvíce by mě překvapilo, kdyby si to tu přečetl Sam Houser a zařídil se podle toho ]:)

Jenze ty problemy nejsou anitak v postu hlasujicich. Ty jsi vytvoril hypotetickou a nerealnou situaci, nezohlednujes dlouhodobe tendence, socialni aspekty ani vzorce chovani. Navic to predkladas jen uzke skupine hlasujicich - na warez foru bys zrejme dostal diametralne odlisny vysledek. Navic chces po lidech odpoved "coby, kdyby", lidi maji tendence byt "hrdinove" kdyz jim predlozis situaci a chces po nich vedet jak by se zachovali, ale v realu je to pak jinak (co lidi je treba proti korupci a pak se to na stavebnim uradu hemzi svestickami z vlastni zahradky).

Hra za 4k? Je to pro onoho studenta moc nebo malo? Nasetri na to za pul roku, nebo mu na to staci jedno kapesne? Kolik her za rok "spotrebuje"? Jednu? Dvacet? Pokud jen tu jednu, tak je mnohem vyssi pravdepodobnost ze ji koupi, pokud za rok potrebuje dvacet her a penize ma na jednu nebo dve a zbytek musi upiratit, tak uz ma vzorec chovani pirata a jednoduse upirati i ty dve ktere by jinak koupil. Naopak pokud si bude moci dovolit koupit z dvaceti her osmnact, tak nad tema dvema mavne rukou a ani je nebude piratit a koupi to az ve sleve. Co kdyby byla piracka verze k mani behem tydne po vydani a ne az po pul roce...

Počkal bych na litr, při hodně velkým chtění bych dal i ty dva. Ale nemusím hrát novinky hned jak vyjdou a tak klidně počkám, až to zlevní. Takto čekám na GOTY edice Fallout 4 a Witcher 3, do tý doby bude i komplet čeština (snad). Na Haloweenský slevy to už snad vyjde.
Dřív jsem pirátil, protože jako student jsem jednak neměl prachy a pak mizerná dostupnost - obchody s hrama byly jen někde a relativně daleko. Změnilo se to s digitální distribucí, hra je doma dřív, než bych pro ni dojel do obchodu a vůbec nemusím nikam chodit (= zabíjet čas cestováním). Licenční kódy - na Steamu, na Alze, koupeno za chviličku. Díky dostupnosti her jsem se přestal zajímat o pirátění, takže ani nevím, kde bych to pirátil a jak obcházel ochrany. Prostě to nepotřebuju.
A když mám herní sucho, klidně vytáhnu nějakou starší hru a zahraju si ji znovu. Nehraju hry do počtu, ale abych si zahrál a užil si to. Takto jsem potřetí dohrál Fallout New Vegas a pomalu se šmejděním po všech koutech, žádnej speedrun, jen abych to dohrál a měl zářez na pažbě, na machrování před kámošama.

Ja jako 17lety kluk v dnesni dobe bych hru "musel" hrat hned, abych nevypadl z kolektivu, takze pirateni cislo jedna. Ovsem lokalizace si myslim neni az tak podstatna u tohoto typu her.

Coz je naprosto v rozporu s tim, jak se chovam dnes (hype me nezajima, hry kupuju klidne az po 3 letech, navic v akcich za drobne).

Jinak must have hra.. kdybys dodal, ze hra se odehrava ve Vice City, v trailerech na nas vybafla plaz, neony, obleky, fagia a rychle cluny a to vse by bylo podtrzeno nezapomenutelnym soundtrackem z osmdesatek.... :puff:

U mě spíš rozhodoval věk - pohled na peníze. V 16 pro mě bylo 100kč spoustu peněz. A upřímně ani jsem nepřemýšlel o tom, že bych si koupil nějakou hru za 500.... Takže jsem vesele pirátil.
Od doby kdy si sám vydělávám tak nakupuji i hry, co jsem dohrál v mládí a i když je nejspíš už nikdy znovu nepustím tak ve steam knihově je prostě musím mít.
Teď když chci nějaké hře věnovat čas tak si ji musím koupit, protože mě jinak prostě nebaví. Nemluvě o tom, že většina her je dnes spojena s internetovým připojení a nepřenesl bych se přes to, kdybych hrál pod nějakým pirátským účtem ve kterém bych měl navíc velice omezené možnosti. Např. u her Dark Souls nemít zprávy od hráčů, napadení atd... nebylo by to prostě ono. I blbej achievement od steamu potěší.

"Hru upirátím a až cena klesne, koupím"

Osobne zvyknem skusiť prv warez verziu, ak mi vpohode ide a zaujme ma, tak som ochotny ju kupiť, maximalne ale dam za hru 30€ (ako študent,ale poctivo si zarobim a nie vypytam od rodiča... :) ), naposledy to bolo v zľave práve GTA V, sice ju skoro vôbec nehram, ale chcel som mať tuto hru origo a akoby "podporit" ju (myslim si že odviedli na tej hre slušny kus práce :) )
Pekny deň prajem

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru