Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Origin (EA) - sledovačka?

EA Origin může sledovat, co děláte nebo stahujete na svém počítači.

Na diskuzních fórech The Escapist se rozjelo žhavé řešení toho, jak může systém Origin od EA zasahovat do soukromí lidí a co všechno může sledovat. Lidé totiž objevili, že tato digitální služba neumožňuje uživatelům zamítnout možnost sbírání systémových informací a dalších dat o tom, co děláte na počítači.
Podle smluvních pravidel této služby totiž automaticky souhlasíte s tím, že může Origin schraňovat právě informace o vašem systému, ale i o tom, co zrovna na počítači děláte, jaké máte programy, na jakých stránkách surfujete nebo co zrovna stahujete skrz torrenty. Ve všeobecných podmínkách tohoto systému se jasně píše, že pokud nesouhlasíte s tím, aby mohla služba stahovat tyto informace o vašem konání, nemáte vůbec Origin instalovat nebo používat.
Samozřejmě ještě to neznamená, že EA budou stahovat tyto informace o každém, kdo si nainstaluje Origin, ale pořád na to mají právo kdykoli by se jim to zachtělo. Abyste mohli službu nainstalovat, musíte s těmito podmínkami souhlasit. EA to mají opravdu hezky vymyšlené, protože pro hraní Battlefieldu 3 nebo třeba chystaného MMORPG Star Wars: The Old Republic bude nutné mít právě Origin nainstalovaný a hrát přímo skrz něj. A během vašeho poklidného hraní si může provozovatel klidně ničím nerušeně stahovat informace o tom, co děláte nebo jste dělali na svém PC.

Dovolil jsem si změnit název threadu na obecnější. Původně "Battlefield 3 - sledovačka?" (L-Core)

Zdroj: GamePark
Předmět Autor Datum
Výňatky ze smlouvy s EA z instalace Origin: C. Ověření licence. K ověření licence pro určité produ…
touchwood 25.08.2011 22:06
touchwood
EA to mají opravdu hezky vymyšlené, protože pro hraní Battlefieldu 3 nebo třeba chystaného MMORPG St…
Redsnake 26.08.2011 10:39
Redsnake
ad BF3 - len v USA maju len na konzole 500 000 predobjednavok (nehovorim o PC a celom svete) - to je…
Michal2 26.08.2011 11:15
Michal2
konzolisti....:-P
Redsnake 26.08.2011 14:52
Redsnake
tak na PC ich bude podstatne viac, oni to uvadzali koli tomu, ze BF3 je na konzolach obmedzena pocto…
Michal2 26.08.2011 15:37
Michal2
MMORPG starwars zajímá jen minoritní komunitu bláznů a frikulínů ::) necítím se být ani jedno. Na S…
Depaje 26.08.2011 20:02
Depaje
dobrá, dobrá, proti gustu žádný dišputát. Mě ani jedna hra není po chuti, ale nebudu Vás tedy soudit… poslední
Redsnake 26.08.2011 20:07
Redsnake
EA Origin si může chtít sledovat co chce. Já naopak nemusím instalovat ty jejich výtvory.
L-Core 26.08.2011 12:04
L-Core

Výňatky ze smlouvy s EA z instalace Origin:

C. Ověření licence. K ověření licence pro určité produkty distribuované společností EA je vyžadována tato aplikace a připojení k Internetu. Berete na vědomí, že aplikace může automaticky bez dalšího vyrozumění ověřit licenční práva některých nebo všech produktů EA, a souhlasíte s tím. To znamená, že chcete-li používat aplikaci a určité produkty společnosti EA, musíte aplikaci ponechat nainstalovanou v tomto počítači. Berete na vědomí, že aplikace může k ověření licenčních práv a k aktualizaci aplikace použít informace o vašem počítači, hardwaru, médiích, softwaru a vašem užívání aplikace, a souhlasíte s tím.

2. Souhlas se shromažďováním a použitím údajů.

Souhlasíte s tím, že společnost EA může shromažďovat, využívat, uchovávat a přenášet technické a související údaje, které identifikují váš počítač (včetně adresy internetového protokolu), operační systém, užívání aplikace (včetně úspěšné instalace a/nebo odebrání), software, využití softwaru a periferní zařízení, a které mohou být shromažďovány pravidelně v zájmu snazšího poskytování aktualizací softwaru, dynamicky doručovaného obsahu, produktové podpory a dalších služeb, včetně služeb online. Společnost EA může tyto informace využívat společně s osobními údaji pro marketingové účely a ke zlepšení produktů a služeb. Tyto údaje můžeme rovněž sdílet s externími poskytovateli služeb, a to v podobě, která neumožňuje vaši osobní identifikaci. POKUD NECHCETE, ABY SPOLEČNOST EA SHROMAŽĎOVALA, UCHOVÁVALA, PŘENÁŠELA NEBO ZPŘÍSTUPŇOVALA ÚDAJE POPSANÉ V TOMTO ČLÁNKU, APLIKACI NEINSTALUJTE ANI NEUŽÍVEJTE.
Tyto a veškeré další údaje poskytované společnosti EA a/nebo shromážděné společností EA v souvislosti s instalací a použitím této aplikace jsou shromažďovány, využívány, ukládány a přenášeny v souladu se zásadami ochrany soukromí společnosti EA, které naleznete na adrese www.ea.com <www.ea.com>. Je-li kterékoli ustanovení v tomto článku v rozporu se zásadami společnosti EA v oblasti ochrany soukromí, platí zásady ochrany soukromí.

Společnost EA si vyhrazuje právo monitorovat komunikaci v rámci aplikace a zpřístupnit veškeré informace, které považuje za nezbytné (i) k zajištění dodržování této licenční smlouvy; (ii) ke splnění požadavků příslušných zákonů, předpisů či soudních řízení; (iii) k ochraně práv, majetku a zájmů společnosti EA, jejích zaměstnanců nebo veřejnosti. Společnost EA si rovněž vyhrazuje právo upravit, odmítnout přenést a/nebo odebrat jakékoli informace nebo materiály, a to na základě vlastního uvážení.

5. Interakce se systémem. K aplikaci mohou být přidruženy následující procesy:Origin.exe, EACoreServer.exe, OriginClientService.exe . Aplikace ke svému výkonu vyžaduje prostředky počítače a může zabraňovat využívání funkcí jiného softwaru v počítači. Aplikace může zpomalovat a/nebo jinak ovlivňovat výkon počítače a dalšího softwaru, který je v něm nainstalován a/nebo spuštěn. Po dokončení instalace této aplikace může dojít k technickým potížím. Instalací aplikace berete na vědomí výše uvedené riziko použití a souhlasíte s ním. POKUD S TĚMITO POTENCIÁLNÍMI POTÍŽEMI NESOUHLASÍTE, NEINSTALUJTE APLIKACI.

7. Ukončení platnosti. Platnost této licenční smlouvy trvá, dokud nedojde k jejímu ukončení. Vaše práva vyplývající z této licenční smlouvy budou s okamžitou platností a bez dalšího vyrozumění společností EA automaticky ukončena (i) při nedodržení podmínek této licenční smlouvy; nebo (ii) při ukončení podpory aplikace ze strany společnosti EA. Ihned po ukončení platnosti smlouvy jste povinni aplikaci přestat používat a zničit všechny kopie aplikace, které máte ve svém vlastnictví či držení. Ukončení smlouvy neomezuje ostatní práva společnosti EA ani jakékoli právní či majetkové nároky. Články 2 až 13 této licenční smlouvy zůstávají v platnosti i po ukončení smlouvy nebo skončení její platnosti z libovolného důvodu.

14. Rozhodné právo. Jste-li obyvatelem některého ze členských států Evropské unie, pak: (i) tato licenční smlouva a vaše užívání aplikace se řídí anglickými právními předpisy, s vyloučením ustanovení o konfliktu právních norem; a (ii) výslovně souhlasíte s tím, že se v souvislosti s jakýmkoli nárokem nebo řízením souvisejícím s touto licencí a/nebo vaším užitím aplikace nebo z nich vyplývajícím podřizujete autoritě anglických soudů, a výslovně vyjadřujete souhlas s uplatňováním soudní pravomoci těmito soudy. Pokud jste obyvatelem jiné země, pak: (i) tato licenční smlouva a/nebo vaše užívání této aplikace se řídí právními předpisy státu Kalifornie, s vyloučením ustanovení o konfliktu právních norem; a (ii) výslovně souhlasíte s tím, že v souvislosti s jakýmikoli nároky nebo řízením vyplývajícím z této licenční smlouvy a/nebo vašeho užívání této aplikace nebo s nimi souvisejícím podřizujete výlučné autoritě federálních nebo státních soudů uplatňované v kalifornském okrese San Mateo, a výslovně vyjadřujete souhlas s uplatňováním soudní pravomoci těmito soudy. Vezměte prosím na vědomí, že se na vaše jednání mohou rovněž vztahovat místní, státní, celostátní a mezinárodní právní předpisy. Smluvní strany souhlasí s tím, že se na tuto licenční smlouvu ani na jakékoli spory či transakce vyplývající z této licenční smlouvy nevztahuje Úmluva OSN o smlouvách o mezinárodní koupi zboží (Vídeň, 1980).

15. Export. Tímto souhlasíte s dodržováním amerických a dalších platných zákonů regulujících export a souhlasíte s tím, že nepřevedete aplikaci na cizího státního příslušníka nebo do zahraniční destinace, které jsou takovými zákony zakázány, bez získání a následného dodržování nezbytného vládního povolení. Potvrzujete, že nejste osoba, která má podle platných zákonů zakázáno obchodovat se společností EA.

Klasický právnický hnus, ale není to zase tak drakonické, jak by se mohlo zdát, až na ustanovení rozhodného práva, ale to si myslím, že jde proti českému právnímu řádu a dá se to napadnout jako neplatné.

MMORPG starwars zajímá jen minoritní komunitu bláznů a frikulínů

::) necítím se být ani jedno. Na SW:Kotor jsem (mimo jiných her - např. TR nebo NHL 96-99) odkojenej a dokonce to hraju právě i v těchto dnech. Pravda z The Old Republic jsem mírně v rozpacích, raději bych Kotor 3, ale třeba to nebude úplně k zahození.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru