Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem STEAM - ako sa z trpaslíka stal obor

Kedysi, a nie je to tak dávno bolo stretnúť sa u bežného usera s originálnymi cdečkami hier pomerne unikátny jav. Hry sa pálili vo veľkom a pri ich cenách sa človek ani nedivil, že kradnúť software v našich končinách bolo úplne bežné. Všetko sa zmenilo, keď prišiel do domácností internet a s ním prišiel aj STEAM.

História STEAMU

Kto alebo čo je STEAM a kto za ním stojí? Všetko sa začalo niekedy okolo roku 2002, keď spoločnosť Valve chcela vyriešiť problém ako hromadne aktualizovať svoje produkty a ako bojovať proti nelegálnym kópiam. Tento boj bol totižto vždy prehraný a nech sa odskúšala akákoľvek ochrana a nech spoločnosti vrazili do vývoja akékoľvek množstvo peňazí vždy bola v krátkom čase prelomená a pirátilo sa veselo ďalej. Pôvodne sa Valve spojila s Microsoftom, Yahoo a Realnetworks, ale po krátkom čase zostala spoločnosť osamotená a vyzeralo to s projektom a jeho vývojom blede.
[http://cdn.steamcommunity.com/public/images/skin_1      /footerLogo_valve.png]
Hoci bol STEAM prezentovaný už v roku 2002 zďaleka nevyzeral ako dnes a jeho fungovanie bolo odlišné. Distribúcia herných titulov bola stále vo forme klasického retailového predaja s STEAM sa musel ako aplikácia integrovať do hier. Historicky prvá hra so STEAMOM bola špeciálna verzia Impossible Creatures, ale za jeho ozajstné fungovanie môžeme považovať až spustenie klienta pre hru CS 1.6. Zo začiatku STEAM slúžil len na inštaláciu patchov a bežal stále v beta verzii. Vo Valve však chceli ísť ďalej a tak sa spustili kolá rokovaní s veľkými vydavateľskými spoločnosťami a nezávislými spoločnosťami. Klient zároveň začal umožňovať hranie po sieti, čo využilo okamžite desaťtisíce hráčov neprekonateľného CSka. Hranie online dospelo až k takému štádiu, že v roku 2004 došlo k vypnutiu World Opponent Network, keď túto sieť plne nahradil STEAM. Okrem vlastných titulov, ktoré Valve vydával sa postupne pridávalo čoraz viacej distribútorov a portfólio hier na STEAME sa postupne rozrastalo. Pritom je zaujímavé, že STEAM bol ziskový už od začiatku, keď predával len vlastné produkty od Valve, takže ostatné vydavateľstvá len umožnili jeho nekontrolovateľný nárast. Niekedy v roku 2007 sa začala karta lámať úplne, keď do systému vstúpili veľké spoločnosti id Software, Eidos Interactive a Capcom a počet digitálnych distribúcií začal prekračovať počet klasických.
Z neskoršieho obdobia môžeme už len v skratke spomenúť postupné pridávanie podpory rôznych platform vrátane MacOS a linuxu, jednotlivé jazykové verzie a aj keď je Valve americká firma spomenuli si v tomto prípade aj na malé štátiky v srdci Európy.

Čo je to STEAM

[http://cdn.store.steampowered.com/public/images/v5      /globalheader_logo.png]
STEAM je multiplatformový klient, ktorý vám umožní stiahnúť a inštalovať si akúkoľvek hru, ktorá je na STEAME v ponuke. Keďže sa jedná o suverénne najväčší systém digitálnej distribúcie len ťažko nájsť titul, ktorý sa cez STEAM nedá zakúpiť.
Po stiahnutí prívetivého klienta, ktorý je lokalizovaný sa môžeme okamžite prekliknúť do obchodu a nakupovať. Platba kartou je síce len jedna z možností, ale určite najpohodlnejšia a bezpečná. Po prijatí online platby je nám okamžite umožnené prostredníctvom klienta stiahnutie príslušného softwaru a následne v závislosti na rýchlosti pripojenia do internetu aj jeho spustenie. Ovládanie je príjemné, intuitívne, nakupovanie, registrácia a navigácia v klientovi prehľadné. Nakupovanie je vo všeobecnosti odporúčané hlavne v období sviatkov ako sú vianoce, nový rok alebo deň nezávislosti. Valve nešetrí marketingovými akciami, takže mať svoj whislist nie je škodu a niekoľko dní trvajúce holidays zľavy sú úplne bežné. Takisto je úplne bežné, že si kúpite skvelú hru za 5 eur, že dostanete multipack niekoľkých titulov za babku a kto chce určite si dopraje celé kolekcie svojich obľúbených titulov.
[http://hry.poradna.net/images/zlava.jpg]

Prečo nakupovať na Steame

Prečo sa nepatrí kradnúť tu vysvetľovať nebudem. Kto to nechápe nech behne za rodičmi, tí by mu to mali dodatočne vysvetliť. Ak nie tak sa musí uspokojiť so suchým tvrdením, že kradnúť sa proste nemá. Kradnúť je naozaj zbytočné, pretože na rozdiel od upirátenej kópie, ktorá okrem nestability prinesie často do našeho PC aj nejaký príjemný vírusík nám STEAM ako bonus odladenej hry ponúka možnosť hrania online, čo je dnes už v podstate jedna z najdôležitejších požiadaviek u herných titulov a možnosť hrania bez nutnosti vloženého originálneho cd a podobných kravín, s ktorými nás kedysi výrobcovia hier otravovali. K dobrého pocitu, že sme zároveň podporili výrobcu hry na vývoj ďalšej hry sa pridá aj možnosť prenášania všetkých hier z jedného pc na druhé vrátane uložených pozícií z hier.

Súčasnosť

Oficiálne pramene uvádzajú, že STEAM „okupuje“ až 70 percent digitálnej distribúcie v oblastí zábavy a profituje až 50 percentami na celkovom obrate v entertaiment segmente. Odhaduje sa, že retailový predaj mal v roku 2011 už len 30 percentný podiel na celkovom obrate a jeho podiel neustále klesá. To sú úžasné čísla a dá sa povedať, že STEAM ovládol trh s hrami a bude určovať v budúcnosti trendy. STEAM je lákadlom, ktorému sa nedá odolať jak pre veľké vydavateľstva, tak pre nezávislých vývojarov. Kde inde by dokázalo nezávislé štúdio predať za rok 1 milión kopií ako sa to podarilo s hrou Terraria Re-Logicu?
[http://hry.poradna.net/images/navstevnost.jpg]

Budúcnosť

Aká bude budúcnosť? STEAM bude kraľovať aj ďalej a bude zaujímavé ako dopadnú jeho nové projekty ako je napríklad tvorba hier pre linuxové distribúcie a hlavne ako sa podarí na trhu presadiť ich novej hernej konzole, ktorej podvozok ma bežať taktiež na linuxe. Trendy Steamu sledujú aj iné spoločnosti napríklad známy Blizzard sa neoficiálne hlási k tomu, že tento rok vydá hru špeciálne pre Ubuntu http://hry.poradna.net/f/view/51557-blizzard-vyda- hru-pro-ubuntu.
Valve sleduje aj prudko sa rozvíjajúci mobilný segment a nepodceňuje jeho silu, takže podpora Androidu, IOS a Amazonu je samozrejmá mobile.
Valve začali zatiaľ celkom nesmelo ponúkať na Steame aj predaj software, čo je podľa mňa dobré rozhodnutie a časom sa tým hodnota STEAMU zniekoľkonásobí.

Nie všetko je zlato čo sa blyští

Doteraz som Steam len ospevoval, ale poďme si povedať na záver aj o rizikách. Prvý náznak problému priniesol rok 2011 a hack databáz užívateľov spolu s ich údajmi by mali byť v rukách hackerov aj čísla kreditných kariet užívateľov. Celkom „megaprúser“, ale Steam z toho pomerne elegantne vykorčuloval s tým,, že dáta sú šifrované a nie je možné sa k nim dostať. Skutočne doteraz neboli zaznamenané žiadne hromadné žaloby na Valve v súvislosti s touto aférou aj keď varovný prst bol zdvihnutý dostatočne.
Ďalšia nevýhoda je, že fyzicky nevlastníme žiadnu hru a vlastníme len účet. Ak o tento účet prídeme, prídeme aj o všetky hry, čo sme si kedy zakúpili. Účet je zároveň nepredajný, takisto ako jeho obsah, ale toto sa podľa mňa časom na nátlak užívateľov zmení. Na obranu STEAMU môžem povedať, že zabezpečenie účtu cez službu Steamguard takmer znemožňuje jeho odcudzenie inou osobou. Horší prípad je ak je účet zablokovaný priamo spoločnosťou Valve, napríklad z dôvodu cheatovania, ale takýchto ľudí moc nemusím, takže vysoké riziko odradzuje drvivú vačšinu podvodníkov, čo výrazne napomáha komfortu hrania online hier.
Napriek záverečným negatívam mi nezostáva nič iné len STEAM odporučiť každému kto ma záujem o hranie.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myšlenka dobrá, ale provedení špatné. V článku chybí velmi podstatné, esenciální informace, zdejší r…
Bounty 14.01.2013 18:08
Bounty
No trosku by som brzdil s takymito vyhlaseniame, pretoze bud mas zle informacie, alebo si proste len… nový
fleg 15.01.2013 08:04
fleg
Drviva vacsina hier sa je na Steame, to, ze tam nie su zrovna tieto 3 svedci akoze o com? Drtivá vě… nový
Bounty 16.01.2013 20:19
Bounty
Co ti mam na to napisat? Ze Forbes napisal, ze Steam okupuje 70% trhu elektronicky stahovanych hier… nový
fleg 16.01.2013 23:08
fleg
To není o chytání se za slovíčko. Já uvedl fakt a ty jsi ze mě udělal vola: A tvoj zaver snad ani n… nový
Bounty 16.01.2013 23:29
Bounty
Nerozumiem, naozaj nerozumiem o co ti ide. Pamate Kingston su podla teba Samusngy lebo chipy na nich… nový
fleg 17.01.2013 09:20
fleg
Je sice pravda, že článek měl být zaměřen jinak, ale nějaký o používání Steamu by také neuškodil. Já… nový
GTS 20.01.2013 20:30
GTS
co zmínit, že řada her je u nás nedostupná? Taky pěkný shit. Kdo, chce, cestu si najde. nový
Redsnake 26.01.2013 13:34
Redsnake
Pěkný článek. nový
VojtaCZ 06.02.2013 08:26
VojtaCZ
Steam je nepochybně fenomén, ale k dokonalosti má daleko. Pokud se nejedná o hru v akci, je v posta… nový
Zajdaz 12.02.2013 10:09
Zajdaz
Pěkný článek, kdybych se v životě ke Steamu nedostal, určitě bych po přečtení tohoto článku měl jist… poslední
AngryM4rty96 13.04.2013 18:02
AngryM4rty96

Myšlenka dobrá, ale provedení špatné.
V článku chybí velmi podstatné, esenciální informace, zdejší ročníky určitě více zajímá, jak se Steam používá, jaká má pravidla, jak lze na něm platit, to, že ti Valve vrátí peníze, nejsi-li ty a další s hrou spokojeni atd. (čili např. udělat články jako seriál).

Dále je v textu i pár mýtů a omylů. Namátkou

Keďže sa jedná o suverénne najväčší systém digitálnej distribúcie len ťažko nájsť titul, ktorý sa cez STEAM nedá zakúpiť.

MMO jako Battlefield 3, Warcrafty/ Starcrafty atd.?

Horší prípad je ak je účet zablokovaný priamo spoločnosťou Valve, napríklad z dôvodu cheatovania

Za cheating hrozí zabanování enginu (tedy se zablokují i hry, které mají společný engine), účet zůstane nedotčen.

Průserů mělo Valve taky dost.

A na závěr, Valve vytvořilo za celou svou historii jen 1(!) hru a tou je Half-life.

No trosku by som brzdil s takymito vyhlaseniame, pretoze bud mas zle informacie, alebo si proste len chcel hladat chybu.
Podstatne informacie tam nechybaju, pretoze clanok som koncipoval ako predstavenie Steamu, nie ako navod ako Steam ovladat. Chcel som na Steam upozornit, nie detailne popisovat klienta a princip prace na Steame.
Nerozumiem, co vypichujes na vete "len tazko najst titul, ktory sa cez STEAM neda ziskat". To, ze vymenujes par hier predsa nemeni nic na tejto vete. Drviva vacsina hier sa je na Steame, to, ze tam nie su zrovna tieto 3 svedci akoze o com? Pritom napriklad pri Battlefielde, kde predchadzajuce verzie boli a su v predaji je jasne, ze je to snaha EA Sports a vlastnu distribuciu cez Origin, ktory im patri.
Na forach som stretol za tie roky co sa na nich pohybujem par ludi, co prisli o cele ucty (nie o cast) za podvadzanie. Nicmenej nebudem sa s tebou hadat, toto vsetko mam len z for, kde informacie nemusia byt vzdy pravdive.
A tvoj zaver snad ani nestoji za komentar, mas hviezdu mal by si vediet, co Valve vyprodukovalo a ked to nevies aspon si to zisti a netvrd tu take bludy.

Half-Life	1998	First-person shooter	Windows, PlayStation 2
Team Fortress Classic	1999	First-person shooter	Windows
Half-Life: Opposing Force	1999	Expansion pack	Windows
Deathmatch Classic	2000	First-person shooter	Windows
Ricochet	2000	Action game	Windows
Counter-Strike	2000	First-person shooter	Windows, Xbox
Half-Life: Blue Shift	2001	Expansion pack	Windows
Half-Life: Decay	2001	Expansion pack	PlayStation 2
Day of Defeat	2003	First-person shooter	Windows
Counter-Strike: Condition Zero	2004	First-person shooter	Windows, Xbox
Half-Life: Source	2004	First-person shooter	Windows
Counter-Strike: Source	2004	First-person shooter	Windows, OS X
Half-Life 2	2004	First-person shooter	Windows, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Half-Life 2: Deathmatch	2004	First-person shooter	Windows, OS X
Half-Life Deathmatch: Source	2005	First-person shooter	Windows
Day of Defeat: Source	2005	First-person shooter	Windows, OS X
Half-Life 2: Lost Coast	2005	First-person shooter	Windows
Half-Life 2: Episode One	2006	First-person shooter	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Half-Life 2: Episode Two	2007	First-person shooter	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Portal	2007	Puzzle video game	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Team Fortress 2	2007	First-person shooter	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Left 4 Dead	2008	First-person shooter	Windows, Xbox 360, OS X
Left 4 Dead 2	2009	First-person shooter	Windows, Xbox 360, OS X, Linux
Alien Swarm	2010	Top-down shooter	Windows
Portal 2	2011	Puzzle video game	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Counter-Strike: Global Offensive	2012	First-person shooter	Windows, Xbox 360, PlayStation 3, OS X
Dota 2 TBA	Multiplayer online battle arena	Windows, OS X

Dost nerozumiem ako si sa dostal k c.1, ale mozne len hmlisto vidim.

Drviva vacsina hier sa je na Steame, to, ze tam nie su zrovna tieto 3 svedci akoze o com?

Drtivá většina her na Steamu opravdu není, není tam spousta:
-starých her
-starých kvalitních her
-nových her
-nových kvalitních her
A ano, to, že ty 3 vyjmenované tituly hrají desítky miliónů lidí svědčí o ničem.

Dále, pokud jsi myslel cheating jako podvádění v obecném měřítku, tak beru zpět. Já ten význam bral jako cheating ve hře, protože za cheating ve hře ti opravdu účet zrušit/zabanovat nemohou, za podvody s giftingem/platbou atd. už samozřejmě ano, ale to je jinak závažná kapitola.

No a naposled, Valve je skupovatel malých studií/skupin lidí a/nebo jejich nápadů, takže na větě Valve vytvořilo za celou svou historii jen 1(!) hru a tou je Half-life. se nic nemění a zůstává pravdivá, protože jeden jediný Half-life byl originální a původní myšlenkou Valve, nic víc.

Co ti mam na to napisat? Ze Forbes napisal, ze Steam okupuje 70% trhu elektronicky stahovanych hier budeme ignorovat, ze? Proste nie je tam Starcraft, nie je Warcraft tak tam nie je kopec hier. Preco by sa tam aj predavali, ze? Ved ja ako vyrobca hry si ju mozem predavat sam. Na mojom obchode, ktory nikto nepozna. Ignorovat Steam si moze dovolit malokto, mozno tak EA Sports a aj to len preto, ze sa pokusaju konkurovat Steamu so svojim Originom.
Uz ma to nebavi chytat sa za slovicka, hry co som vymenoval su vyvijane Valve, ze niektore z nich vyvijali mensie studia pod hlavickou Valve nie je nic nezvycajne, deje sa to tak uz od zaciatku vzniku velkych studii a ja uz mam pocit, ze len cakas kedy nedam pred nejake slovo ciarku, aby si nasiel chybu.

To není o chytání se za slovíčko. Já uvedl fakt a ty jsi ze mě udělal vola:

A tvoj zaver snad ani nestoji za komentar, mas hviezdu mal by si vediet, co Valve vyprodukovalo a ked to nevies aspon si to zisti a netvrd tu take bludy.

To, že A-Data vydá disk, znamená, že ho i vyrobila? NE. (protože na to lepí jen svou samolepku). Stejně tak Steam lepí samolepky na produkty jiných studií/skupin programátorů, což očividně málokdo ví.

Takže adekvátní a korektní reakcí ze tvé strany by bylo něco jako Aha, pouč mě nebo pardon a ne tohle napadání.

Třeba mi ještě odpovíš a třeba i vysvětlíš spojení EA Sports a Originu.

Nerozumiem, naozaj nerozumiem o co ti ide. Pamate Kingston su podla teba Samusngy lebo chipy na nich su od Samsungu? Ci povieme, ze Kingston ich teda nevyraba on tam lepi len svoje nalepky? Zdroje Corsair nie su zdroje Corsair lebo ich robia ini vyrobcovia? Vies o tom, ze Foxconn robi dosky napriklad pre Asus a inych velkych vyrobcov? A vola niekto a tvrdi, ze to nie su dosky Asus a ze Asus ich nevyraba? Netvrdi. Treba si uvedomit, ze v dnesnej dobe uz ma malokto vyvoj, vyrobu a predaj v jednom, dnes uz kazdy spolupracuje s kazdym a je to uplne bezne. Takze, co ti vadi? Ty si fakt myslis, ze ked EA vyvija nejaku hru, ze na nej robia len jeho interni zamestnanci? Pre mna je podstatne, ze je na hre napisane developed by Valve a nezaujima ma, ci stal za vyvojom hry Joe Black alebo Janko Hrasko zo studia Koliba.
A nie je pravda, co tvrdis, ze Valve vyvinulo jednu hru. Priamo pod hrou ako takou bez oficialnej spoluprace s mensimi studiami je Valve podpisane pod viacerymi hrami. A nemyslim tym ziaden klon HL. Staci sa pozriet do historie Valve.
Pri EA som sa vyjadril nepresne, mam proste zafixovany v hlave EA ako EA sports, asi pozostatok z hrania z davnejsej doby ked sa to spustilo pri kazdej hre.

Je sice pravda, že článek měl být zaměřen jinak, ale nějaký o používání Steamu by také neuškodil.
Já jsem například před 2 lety Steam ani nějak nebral, jako místo pro kupování her - o slevách jsem nevěděl, zboží mi tam normálně přišlo drahé, nevěděl jsem, že se dá platit pomocí PaySafeCard a vůbec jsem ani nevěděl jak to přesně funguje - ano, věděl jsem, že je nutné některé krabicovky tam registrovat, ale přišlo mi to spíš jako nějaká zbytečnost a buzerace, abych se tam registroval a spouštěl Steam, když si chci zahrát. Navíc ve městě, kde bydlím není žádná pořádná prodejna PC her, takže jednou za čas zajed do Liberce a dát 12 stovek za hru a nebo to někde upirátit...
Za Steam jsem rád i když krabičky mám radši možná i víc, ale prostě mi řekněte, kde můžu nakoupit tak levně, jako na Steamu, když jsou slevy... :-)

Steam je nepochybně fenomén, ale k dokonalosti má daleko.

Pokud se nejedná o hru v akci, je v postatě vždy dražší než v kamenném obchodě a to i s případním posláním na dobírku přes eshop. Myslím si ale, že spojení kamenných obchodů a her vázaných na Steam je velmi dobré. Člověk má jistotu, že když si zničí nebo ztratí hru fyzicky, jednoduše si může kdykoliv stáhnout digitální kopii, ovšem v tom je taky kámen úrazu. Dnešní hry s 16 GB při úžasném 200 kbps ADSL internetu člověk stahuje pár dní, proto pořád dávám přednost kamenným obchodům a nejen kvůli tomu. Dalším důvodem pro nákup v kamenném obchodě je to, že hra je často lokalizovaná do češtiny a Steam tuto lokalizaci nenabízí, mohu jmenovat řadu příkladů. A dále kamenný obchod často nabízí i bonusy a dárky ve formě triček, DLC zdarma apod.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru