Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chce si mě někdo přidat na Steamu?

Vesteckou kouli nemam, ale zato mam pohled zpet - 5 pocitacu starych 13 let a vsechny fungujou, dalsi notebook co ma jen 12 let a funguje jako novy, 2 pocitace po 10 letech fungujou, dalsi notebook 9 let a funguje, i kdyz uz ma asi tak 3. baterku a 2. klavesnici, ale ty letos na prodej byly v neomezenem mnozstvi, 1 pocitac, co za podobnou dobu odesel - vymenil jsem desku a CPU, a rozbehl se i se starym systemem. Letos jsem koupil novy, moderni pocitac - je celkem opravnene verit, ze pojede minimalne radove stejne dlouho. A celou tu dobu na nem pujde provozovat dnesni system a vse co pod nim funguje.

Zkousel jsem na nektere z tech pocitacu vrazit aktualni system - funguje a fungujou i vsechny pouzivane perferie.

System je neustale vyvyjen a nova zarizeni ziskavaji podporu celkem rychle. Neni duvod cekat, ze by tomu melo byt za 20 let jinak - spis bych cekal ze tou dobou pojede jak na novych, tak na starych zarizenich. Jinymi slovy ocekavam, ze i za 20 let si pujde poridit pocitac a rozbehnout na nem novou verzi systemu. A predpokladam, ze system, co jede od embeded zarizeni az po (vsech) 500 nejvykonnejsich pocitacich sveta jen tak behem par let dokonale vysumi, ze by po nem ani stopa nezustala (a i kdyby, furt muzu prekladat stare = soucasne zdrojaky)

V soucasnosti hraju hry stare i prez 20 let, DosBox to v pohode zvlada a je aktivne vyvijen. Dokud pujde prelozit tato verze DosBoxu pod aktualnim systemem, tak ty hry budou hratelne. Nejspis ale bude i verze nova, stavena pro novy system a pak je to v pohode. I kdyby ne, tak soucasny system lze spustit ve VirtualBoxu a virtualizace zaziva boom, takze se klidne vsadim, ze za dvacet let bude stale dostupna, prinejhorsim prez dalsi meziclanek.

Navic mam jak od systemu, tak od DosBoxu zdrojaky, takze i kdyby vyvoj ustal, tak si to muzu udrzovat sam. (Jo, par let jsem si udrzoval v jadru driver pro grafarnu s binarnim blobem, nez vysla otevrena verze, Dodnes jsem schopen prelozit a rozbehat prez 30 let stare zdrojaky. Taky si udrzuju par widgetu, ktere byly uz asi pred 5 lety oznaceny jako "obsolete" a "neudrzovane" a vyrazeny z distribuce - u nekterych jsem musel tak trochu prepsat rozhrani, ale protoze se mi libi, tak je pouzivam dodnes)

Takze i pokud by mi zadny ze soucasnych stroju, ani zadny ze stroju z dohledne budoucnosti (dokud tam budou pouzivat priblizne obdobnou fyziku - a ty budou vyrabet nove jeste minimalne 5-10 let) za tu dobu nevydrzel, tak tu porad budou jejich emulatory a na tech to spustit pujde. A nejspis i na tech novych pujdou prelozit a spustit emulatory dnesni.

BTW: minuly mesic jsem si jen tak, pro zabavu prevedl asi 8 let stary 32-bitovy prekladac/interpret jazyka do 64-bitove verze pro AMD Ryzen 9 3900X (cili lonskou novinku) i s vyuzitim nekterych jeho novych vymozenosti - a nebylo to zase tak obtizne ... Ted se chystam napsat si vlastni verzi, ktera bude mit ruzna vylepseni oproti te stare a nektere veci bude resit razantne jinak.

---

A je asi jasne, ze nepouzivam Windows, ktere se furt automaticky meni a furt nekdo zapasi s tim, co se mu na nich nejnovejsi zmenou rozbilo. Takze fakt nemam problem mit na jednom pocitaci mesic starou verzi systemu a vedle ni verzi 8 let starou a bootovat do ktere me zrovna napadne. Mit zdrojaky a a mit moznost a schopnost je upravovat po svem je skutecne jina liga, nez "bezny uzivatel bezneho stroje co do systemu nevidi" takze nejspis vim aspon neco, co vy ne :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny