Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Amd radeon free sync.

Koupil jsem si v prosinci grafickou kartu ati radeon nitro RX 580 4GB.Nedávno jsem si všimnul v nastavení grafické karty nápisu amd radeon freesync nepodporováno monitorem LG s tv.Koupil si nový monitor Acer nitro vgo series gaming,který to podporuje.Chtěl bych vědet čeho tím dosáhnu ve hrách?

Řešení:

Diky za doplneni :beer: nechtel jsem to tak roztahovat kazdopadne co pises mas pravdu

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
klavesova zkratka ve hre ALT +R tam to najdes ati radeon nitro RX 580 vazne ATI :-D Freesync slou…
Boboo 07.04.2019 21:48
Boboo
Mas pravdu, jen pro presnost trochu doplnim. Pokud se nesynchronizuje monitor s grafickou kartou, t… nový
RedMaX 08.04.2019 19:23
RedMaX
Diky za doplneni :beer: nechtel jsem to tak roztahovat kazdopadne co pises mas pravdu poslední
B... 08.04.2019 20:03
B...

klavesova zkratka ve hre ALT +R tam to najdes

ati radeon nitro RX 580

vazne ATI :-D

Freesync slouzi jako nahrada za Vsync (lepsi nahrada), pouziva se hlavne na eliminaci tearingu

[screen-tearing-blacklist.jpg]

na obrazku vidis jako by byl ten snimek roztrzeny.

tohle se casto deje pokud pokud tvuj monitor vykresluje vice (nebo mene) snimku nez je obnovovaci frekvence monitoru (napr mas 60HZ monitor ale ve hre mas 150FPS) a vlastne Vsync dela to ze se "synchronizuje" s monitorem a generuje snimky, ktere je monitor schopen zobrazit ( jednodusseji receno pri 60HZ monitoru ti to zamkne na 60FPS) problem nastane kdy nedokazes generovat 60 fps tak dochazi k velkemu zaseku (vetsinou)

rozdil mezi freesyncem a vsyncem je prave v tom zamknuti na 60FPS kde freesync ma vetsinou nejake rozpeti napr muj 75HZ monitor ma freesync v rozpeti 25-75HZ takze pokud mi fps nepadne pod 25 tak se nemusim bat Tearingu

jeste dodam ze oboji jak vsync tak freesync (freesync podstatne mene) zvedaji input lag tj. za jak dlouho se zobrazi akce co udelas na klavesnici na monitoru

edit: pokud se s tim tearingem nepotkavas tak freesync NEZAPINEJ

Mas pravdu, jen pro presnost trochu doplnim.

Pokud se nesynchronizuje monitor s grafickou kartou, tak k tearingu dochazi vzdy. Nemusi byt akorat tak extremne viditelny jako na prilozenem obrazku. Nekteri hraci teda rikaji, ze tearing nevnimaji. Muj pripad to neni, takze vic k tomu nedokazu rict.

Pokud ma uzivatel 60Hz monitor a zapne VSync, tak hra jede stabilne na 60FPS bez tearingu. Pokud ale uzivatelova graficka karta nedokaze jet stabilne bez propadu na 60FPS a ty ve hre padnou treba byt jen na 59FPS, tak dojde k okamzite synchronizaci (zapnuty VSync), nebo-li obraz grafiky ceka na monitor a okamzite FPS padnou na polovinu, v nasem pripade na 30FPS.

Ve vysledku tedy uzivatel, ktery ma pouze bezny monitor ma nasledujici moznosti:
1. vypnuty VSync a pretrpet tearing.
2. zapnuty VSync, ale musi mit tak nadupanou grafiku, aby utahla stejne FPS jako ma jeho monitor pocet Hz. 60Hz monitor = 60FPS na grafice.
3. zapnuty VSync, ale trpet dropy ve hre, nebot pokud na 60Hz monitoru padne vzdy na chvili FPS pod 60, tak budou FPS ve hre v podstate kmitat 30FPS - 60FPS - 30FPS - 60FPS - ....
4. zapnout si na grafice polovicni VSync, musi se pro konkretni hru vynutit v ovladaci grafiky, takze potom na 60Hz monitoru se FPS budou stabilne drzet na 30FPS, opet plati, ze FPS nesmi klesnout pod 30, pak ty totiz byly dropy 30FPS - 15FPS - 30FPS - 15FPS - ....

Mala poznamka na zaver, VSync se ridi z graficke karty.

Ted k FreeSyncu, ten se ridi z monitoru a dela to, ze napriklad bude monitor mit FreeSync 35-60Hz, bezna hodnota u levnejsich monitoru s FreeSyncem. Potom to bude fungovat tak, ze pokud bude poskytovat graficka karta dostatek vykonu, tak budou FPS stabilne na 60FPS, pokud ale vykonu bude malo, tak FPS mohou klesnout na 59FPS, 58FPS nebo treba na 43FPS, proste to klesa a stoupa prubezne podle potreby v rozmezi 35-60FPS a uzivatel tam nebude mit ani tearing ani zadne dropy. Leda kdyby FPS kleslo pod 35, tak teprve to zacne dropovat (zasekavat se).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru