Předmět Autor Datum
Pokud seženu někde levně s/n do hry a jinde ho nabídnu k prodeji, také se výrobce ptát nebudu. A neb…
L-Core 05.03.2019 18:41
L-Core
Jenže bez povolení (autorského práva) to nemůže být legální
Louka11 06.03.2019 14:57
Louka11
Autorské právo k číslu neexistuje. Kdyby se to oběma stranám nevyplácelo, ty obchody by neexistovaly… nový
karel 06.03.2019 15:13
karel
Jaké povolení? Nelze posoudit. Pokud si budou s/n generovat nějakým wareztoolem, tak to určitě nele… nový
L-Core 06.03.2019 15:50
L-Core
Presne tak, na webech typu G2A lze najit vsechno mozne, co se tyka slev: 1. Klasicke velkoobchodni… poslední
RedMaX 06.03.2019 18:29
RedMaX

Pokud seženu někde levně s/n do hry a jinde ho nabídnu k prodeji, také se výrobce ptát nebudu.
A nebudu se ho ptát ani tehdy, pokus s/n někde koupím kradenou kreditkou.

Na druhé straně, kupující se pak občas může divit, že mu byla taková hra zablokována.

Jaké povolení?

Nelze posoudit. Pokud si budou s/n generovat nějakým wareztoolem, tak to určitě nelegální činnost bude. Ale pokud prodám nepoužité s/n? Jiná věc je, že si to třeba oficiální distributor nepřeje - což je ovšem často to jediné, co s tím může dělat.

Když koupím v Tescu 5 krabic ve slevě s nějakou steamáckou hrou, rozbalím a tobě jedno číslo prodám. Ty si jej aktivuješ na Steamu, stáhne se ti hra… kde vidíš prohřešek proti autorskému právu? S těmi prodeji na g2a je to svým způsobem asi podobné, někdo koupí klíče ve slevě v Rusku (nebo přes VPN) a pak nabízí kořenům, kteří to koupí, protože je to levnější než obvykle. Někdy to projde bez problémů, někdy je nutná registrace přes ruskou VPN, někdy prostě smolík, kořen ostrouhá..

Vlastní zkušenost nemám, nic bych tam nekupoval.

Presne tak, na webech typu G2A lze najit vsechno mozne, co se tyka slev:

1. Klasicke velkoobchodni slevy, ktere nabizi bezni preprodejci jako je GamesPlanet. Proste si preprodejce nakoupi vic klicu a dostane na ne slevu. On je pak nabizi o neco vyhodneji nez je bezna cena na Steamu, aby meli lidi motivaci to koupit u nej.

2. Regionalni slevy. V EU mame jine ceny nez v USA a jine ceny nez treba v Rusku nebo v Indonesii nebo v Cine. Prodejci i vydavatele her vi, ze pri urcite cene uz si v ruznych zemich lide hru nekoupi, protoze na ni nemaji a radeji si ji ukradnou. Proto jsou hry v ruznych zemich za ruznou cenu. Oficialnim obchodum jak vydavatel hry, tak Steam brani preprodavat hry z regionu Indonesie treba v EU. Ale pokud si to nekdo koupi tam a pak to preproda, tak s tim moc nejde udelat, zvlast kdyz si nakupujici aktivuje hru pres indoneskou proxy. (My jako CR mame dost nevyhodu, ze jsme zarazeni do regionu EU a pritom mame jednu z nejnizsich kupnich sil, tudiz jsou u nas hry v podstate vzhledem k prijmum drahe.)

3. Hry nakoupene pres kradene kreditni karty, samotny serial je OK, ale kreditka byla k nakupu hry zneuzita. Pokud to policie ci bankovni instituce poctive resi, tak to nahlasi Steamu a ten potom dane seriove cisla nakoupene pomoci kradene kreditky zablokuje. V pripade G2A na to casto dojede ten, ktery tu hru tam v dobre vire koupil, ale ma smolika. Proto je rozumejsi nakupovat primo na Steamu nebo od oficialnich partneru (prodejcu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru