Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Handicapová partie šachu

Tento dotaz je výslednicí mé nedůstojné prohry v šachu, která mě postihla včera o přestávce v zaměstnání, kde jsem utrpěl děsivou porážku od kolegy, který hrál bílými bez věže a1. Snažil jsem se tedy hrát jakousi "vyměňovanou", abych po skončivších výměnách uplatnil převahu těžké figury k drtivé výhře. Dopadlo to však tak, že po dvou přehlédnutích úrovně tříletého dítěte s těžkou mozkovou disfunkcí jsem byl nucen vzdát.
Jak na to? Jaké zahájení volit (zatím se v nich nevyznám...)
Odpovědi typu "nebýt blb" nejsou přínosné... (A studovat, trénovat, soustředit se, já vím...)

Předmět Autor Datum
Jaké máte pravidla? Dal si kolega pěšce na a3? Dělal rochádu "s duchem" věže a1? Tvoje strategie je… nový
MaSo 01.02.2010 21:39
MaSo
Kolega hraje bez věže a1, žádným pěšcem ze základní pozice již nepohne. Na ducha věže, s kterou by b… nový
oldsoft mobil 01.02.2010 23:29
oldsoft mobil
Jo, doplnění: já z šachu neumím pouze zahájení, střední hru a koncovky. Těžká práce, když si během p… nový
oldsoft mobil 01.02.2010 23:38
oldsoft mobil
Hc.partie: poslední
Tomix 24.05.2013 15:55
Tomix

Jaké máte pravidla? Dal si kolega pěšce na a3? Dělal rochádu "s duchem" věže a1?

Tvoje strategie je nelepší. Doporučuji, jen klidně vyvinout všechny figurky do centra šachovnice a pak to poměnit. Každá vyměna ti hraje do karet. Jen dávej pozor na jednotahové hrozby a snaž se mít všechno kryté (stavěl figruky tak aby se kryly navzájem, tím se trochu minimalizuje i riziko přehlédnutí), on pak bude muse něco vymýšlet, otevře pozici, a pak se už ta věž navíc musí projevit. Koncovku s věží navíc vyhraješ už snadno...:-)

Kolega hraje bez věže a1, žádným pěšcem ze základní pozice již nepohne. Na ducha věže, s kterou by byla možná rocháda, se nehraje. Prostě věž tam není, není ani rocháda.
Co je mi platná správná strategie, když její provedení jest zcela hanebné. Nerad to připouštím, ale chyba je toliko ve mně. Neříká se mi snadno, že jsem debil...

Jo, doplnění: já z šachu neumím pouze zahájení, střední hru a koncovky.
Těžká práce, když si během prvních cca deseti tahů sám sobě bez špatných úmyslů zablokuju veškeré figury, zčásti vzájemně a zčásti pomocí vlastních pěšců...
S jiným kolegou z práce (je silnější, než ten, co se mnou tak příšerně vydrbal), mám rozehrané dvě mejlové partie. On bude hrát z hlavy, já smím použít všechno - databáze, motory, vše, co mám k dispozici. Máme cca 2 dny na tah). Případný odkaz časem dodám.
Včera jsem vyhrál sto korun, neb jsem měl vsazeno na Carlsena v turnaji Corus 2010.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru