Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je tu někdo, kdo hraje/hrál The Witness?

Příspěvek obsahuje drobné spoilery, snažil jsem se ale prozradit minimum.
--------

Nepamatuji si, že by se mi nějaká hra na první pohled tak líbila (zatím vedl FEZ).

Od prvních minut je prostě svět The Witness jedna velká nádhera. Vývojáři si dali neuvěřitelnou práci s tolika detaily prostředí, že se jeden diví, že to vůbec dokončili :)

Je to hra logická, se stovkami puzzlů (přesně prý 523+135+6). Asi nemá pro nikoho smysl hrát logickou hru s návodem v ruce, to není potřeba si ji pořizovat, stačí videa na Youtube. Ovšem tady jsou některé puzzly opravdu vypečené, zakysnout není až tak velký problém.

Já o hře nevěděl dopředu skoro nic. Tedy, věděl jsem, že je to logická hra, jak vypadá (to byl hlavní impulz, proč po vydání putovala do mého wishlistu), že hádanky jsou různorodé a že využívají i okolního prostředí. Žádná videa či let's playe ze hry jsem nehledal.

Vybaven těmito mála informacemi jsem se do toho pustil. Hra probíhá v otevřeném světě, proto je možné narazit na puzzly, pro jejich řešení hráč zatím neprošel teoretickou průpravou. Jde tedy jinam, tam se naučí nové mechanizmy, pak zase jinam… a postupně se získávané mechanizmy a principy spojují v komplexnější výzvy.

Jednou jsem si nechal poradit (v rostlinné farmě s výtahem). Ne vyřešit daný rébus, ale nechat se nakopnout, že barevná skla tam možná nejsou jen tak pro srandu králíkům.

Dva audio rébusy (poslední v lese a ten na lodi) v lese jsem po mnoha a mnoha minutách poslouchání vzdal a našel webu řešení. Jasně, kdybych otrocky zkusil všechny možnosti (zas tak strašně moc jich není), možná bych to měl - i rychleji. Ale řešit puzzle metodou brute force mi připadná nesmysl, to nemá s hraním nic společného. Tyhle dvě hádanky se snad normálně vyluštit ani nedají (nechci spoilerovat podrobnosti). Viděl jsem (když jsem hledal řešení) na internetu řešení a jeho zdůvodnění. I kdybych pucoval uši sebevíc, tohle prostě v té kakafonii neslyším - kdo to znáte a dostali se k těmto místům, asi mi dáte za pravdu. Viděl jsem hledání řešení v Adobe Premiere (či Audacity); tohle je už šílenost ve stylu FEZáckého "The quick brown fox jumps over the lazy dog".

Jsem už docela daleko ve hře, momentálně v prostředí, které hodně připomíná laboratoře Aperture Science. Přituhuje, občas puzzly fungují nějak divně, mají ty tabulky nějaké pokažené ;-)

Při řešení teď v té mé fázi hry jsem narazil na bug ve hře, nebyl jsem schopen puzzle aktivovat i když evidentně "byl na řadě" a nic jiného jsem už dělat nemohl. Nechal jsem ověřit cache hry na Steamu. Nic. Zkusil jsem jiné save (kousek před tím), nic. Nainstaloval jsem hru na jiný PC, nic. Nakonec, víceméně náhodou, jsem na to přišel, jak bug obejít. Není to bug, ale s odkazem na předchozí odstavec naprosto přísně logická zlomyslnost vývojářů. Kdo jste se tam dostal, víte, o čem píšu. A kdo ne a The Witness hrát budete, určitě si na tohle moje povídání v tomto místě vzpomenete. Takže, nemusíte panikařit, ale hledat řešení. Je přesně před vašima očima.

Historická chvíle v mé pětadvacetileté herní historii. The Witness se stává z mého pohledu nejlepší hrou všech dob, napříč žánry, a odsouvá System Shock 2 na druhé místo. Hra stojí relativně dost (i po helouvínské slevě), váhal jsem s pořízením, ale dnes bych vůbec nelitoval ani koupě za plnou cenu.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné odpovědi.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru