Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Možnosti zmeny IP adresy pri hrani hier

Povedal by som, že otázka zmeny IP adresy by v pomyselnej hitparáde na tejto poradni asi suverénne vyhrala prvé miesto s dostatočným náskokom pred ostatnými problémami. Keďže väčšina užívateľov veľmi netuší ako funguje komunikácia na internete pokúsim sa v nasledovnom článku vysvetliť a objasniť raz a navždy možnosti akými disponuje bežný užívateľ internetu.

Vznik "potreby" zmeny IP adresy

Môžem smelo povedať, že bežný užívateľ internetu niečo také ako zmenu IP adresy nikdy potrebovať nebude. Ale bavíme sa o hraní a hrajú sa hlavne deti a deti sú trošku iné. Takže máme typický "problém". Dieťa (adolescent) sa hrá napr na CSkovom servri, možno podvádza, možno ma len hlúpe reči a tak admin tohoto servera usúdi, že stačilo a povie si dosť. Dieťa dostane zákaz prístupu na server (tzv. ban ) a zrazu nemôže hrať na svojom obľúbenom servri a jeho detský svet sa rúca. A tu príde skúsenejší kamoš a povie, že počul o zázračnom programe, ktorý dokáže ban obísť. Hurá, povie si dieťa a začne hľadať na nete zázračný anonymizér ako si pracovne môžeme nazvať takýto program. Naozaj niečo také zázračné existuje alebo je to len jedna z mnohých internetových fám? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Malý úvod do TCP/IP protokolu

Budeme sa musieť trošku pohrať s číslami a vysvetliť si nejaké pojmy. V prvom rade si treba uvedomiť, že na komunikáciu na internete potrebuje každý počítač na sieti mať pridelenú IP adresu. IP adresy delíme na privátne a verejné. Privátne ip adresy nás v tomto prípade zaujímať nebudú, nakoľko ich zmena nemá žiaden vplyv na dianie na internetu a ich dosah je iba lokálny. Privátne ip adresy spoznáme podľa číselných rozsahov. Medzi privátne IP adresy radíme tieto IP rozsahy.
192.168.0.0 - 192.168.255.255
10.0.0.0 - 10.255.255.255
172.16.0.0 – 172.31.255.255
Náš počítač sa na sieti identifikuje práve takouto ip adresou a 99% pc ma pridelenú práve privátnu IP adresu z dôvodu nedostatku verejných ip adries. Väčšina ISP neposkytuje koncovým zákazníkom verejné IP adresy a ak áno tak za mesačný poplatok. V prípade, že ma zákazník "len" privátnu IP adresu, táto je jedným z routrov po ceste prepísaná na verejnú ip adresu a s touto sa daný pc identifikuje na nete. "Problémom" tohoto riešenia je to, že jednu IP adresu zdieľate s viacerými užívateľmi siete, častokrát sa môže jednať o desiatky až stovky užívateľov. Tu nastáva možný teoretický problém, že ban dostanete aj v prípade, že ste nic nevykonali, pretože na danom servri "vyvádzal" váš sused s rovnakou verejnou IP adresou ako mate vy. Riešenie? Kontaktovať správcu servera a situáciu mu vysvetliť.
Adresy ešte môžeme identifikovať ako dynamické a statické, prvé sa menia, druhé su stále rovnaké. Ich význam si vysvetlíme neskôr.

Zmena IP adresy v praxi

Tí vnímavejší už pochopili, že IP adresu dostávame od svojho ISP a nedá sa zmeniť. Lenže včera bol u nás spolužiak a tvrdil, že má super program, ktorý to dokáže. Je to naozaj možné? Áno aj nie.
Samotnú IP adresu nikdy nezmeníme, pretože je statická. Výnimku tvoria niektorí ISP, napríklad DSL provideri, ktorí dávajú svojim zákazníkom verejné dynamické ip adresy a statické sú naopak za príplatok. Dynamická verejná ip adresa ma svoje výhody a nevýhody. Výhoda je napr, že stačí reštart dsl modemu a máme pridelenú novú IP, čo nám pomôže v prípade banu na fóre alebo na nejakom inom servri. Naopak veľkou nevýhodou je, že môžeme dočasne "zdediť" adresu po nejakom nespratníkovi a zrazu máme na svojom obľúbenom servri ban alebo je naša IP adresa na všetkých blacklistoch antispamových filtrov a my nemôžeme odosielať žiadne maily. Veľkou nevýhodou je aj nemožnosť napojenia sa na svoju sieť/pc zvonku, pretože jeho adresa sa neustále mení. Tento problém rieši napríklad služba dyndns a jej podobné.
Zoberme si, že patríme do majoritnej skupiny, ktorá ma len privátnu IP adresu a cítime potrebu zmeny našej verejnej.

1. Verejné IP anonymizéry
Veľmi obľúbené programy, ktoré vám sľubujú vytúženú intimitu na webe. Bohužiaľ toto riešenie ma viaceré úskalia. Mnoho programov vám poskytne pripojenie prostredníctvom anonymného proxy serveru len cez webový prehliadač. Tie sú nám nanič. Sú však aj programy, ktoré vám vytvoria lokálny proxy server a ten posiela všetky dáta najprv na cieľový proxy a až odtiaľ idú tam kam majú. Tým pádom je naša IP prepísaná IP proxy servera. Samozrejme toto riešenie má svoje úskalia. Prvým úskalím je zohnať takýto proxy server. Treba si položiť otázku kto bude zdarma prevádzkovať takýto server a poskytovať takúto službu? Samozrejme, že nikto. Takže ako sa to robí v praxi? Proxy server vám v pravidelných intervaloch podstrkuje reklamu alebo je samotný proxy server poskytovaný len ako dodatková služba s nízkou prioritou. V praxi to potom znamená, že server má vysoké časové odozvy, prípadne veľmi nízky dátový tok.
Samozrejme existujú platené proxy servre. Tieto slúžia výhradne ako proxy, čiže dátový tok býva na úrovni nášho, ale stále máme problém s odozvami. Server je totižto veľmi pravdepodobne umiestnený v inej krajine, často niekde za oceánom a nech sa snažíme akokoľvek naša časová odozva je na rádovo v stovkách milisekúnd. Niet sa čo čudovať, ak má packet liezie cez oceán, cez desiatky routrov a potom zase niekam späť do Európy tak mu to chvíľku aj trvá. Riešením je proxy server s čo najmenším počtom hopov, či už smerom k vám alebo k vašemu hernému serveru.

2.Vlastný anonymizér
Ideálnym riešením je použitie vlastného anonymizéra a to jak vo forme vlastného proxy servera alebo vlastného VPN servera. Samozrejme server, či už proxy alebo VPN musí mať inú verejnú IP adresu ako máme našu domácu. Toto riešenie je však dostupné len správcom alebo IT profesionálom, takže je vlastne passé. Ako teda postupovať? Možnosti máme 2. Buď máme známeho, či kamaráta, ktorý je správcom toho „správneho“ servera alebo si danú službu zaplatíme. Jak na Slovensku tak v Čechách existuje mnoho firiem poskytujúcich takéto služby, primárne síce určené na iné účely, ale nám poslúži. Ruku na srdce, kto z vás je, ale ochotný platiť si takúto službu len preto, aby mohol ďalej prudiť na nejakom hernom servri alebo fóre? Navyše takéto riešenie ma jednu obrovskú nevýhodu. Je viac ako pravdepodobné, že ban vyfasujeme znovu a celú tortúru môžeme absolvovať znovu.

Záver

Myslím, že každému je jasné, že ľahko dostupné riešenie neexistuje. Nakoniec prečo aj? Stačí sa postaviť na pár dní na druhú stranu barikády a rýchlo pochopíte, že boj proti ľudskej hlúposti okrem toho, že je nekonečný aj vyčerpávajúci bez konečné výsledku.
Odporúčam teda dodržiavať pravidlá jak na herných serveroch, tak na rôznych fórach, podriadiť sa vôli adminov a keby ste napriek tomu mali pocit, že vám bolo krivdené tak daný server, hru, fórum jednoducho opustiť, ono svet sa nezrúti a život pôjde ďalej.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tento článek NENÍ pravda. Existují programy, které vám umožní maskovat IP (hrát online hry, napříkla…
cssfreez 12.11.2011 22:13
cssfreez
Ano, to je zaujimave, Zeby som sa po 10 rokoch v obore dozvedel nieco nove? Tak sem s nimi, ktore, a…
fleg 14.11.2011 15:14
fleg
Napr. CyberGhost mi ide na perfekt. :-) Zmení mi IP takže zas sa nerob až moc múdrym lebo kolega na… nový
sKF 17.02.2013 12:49
sKF
Pochval sa s tym par kamaratom a do mesiaca budes mat nehratelny ping. Kedze sa jedna o nemecku firm… nový
fleg 28.02.2013 09:59
fleg
Změnit IP adresa se da i v nastavení sítě :)). A kdo říká, že hry hrají jen děti? Nebo že cheaty pou… nový
miky1234 31.12.2011 16:32
miky1234
IP adresa, ktoru dostanes od providera (a pod ktorou ta vidia servery, kde dostanes ban) u seba v PC… nový
Michal2 31.12.2011 23:14
Michal2
A kapitolu, ktoru som nazval "Malý úvod do TCP/IP protokolu" si cital? nový
fleg 02.01.2012 20:09
fleg
Naaa to uz je legenda ze hraju len deti...ale poradte ako na to please!!! Chce ma do toho namocit zn… nový
Cepelin666 11.02.2013 21:42
Cepelin666
vypadá to, že se vyznáte tak bych se potřeboval zeptat-hrál jsem se synem jednu hru přes fcb, nevědě… poslední
poldys 20.07.2018 13:06
poldys

Pochval sa s tym par kamaratom a do mesiaca budes mat nehratelny ping. Kedze sa jedna o nemecku firmu, ktora ma navyse 2 servre v CR je mozne, ze ping je na hranie prijatelny. Ja mam na ich nemecke servre 50ms, cize by som si snad este zahral (zalezi, kde sa nachadza cielovy herny server).
Ako som v clanku vsak uz napisal, nikto nebude prevadzkovat sluzbu zdarma, pozrel som si ich cennik a dopadnu presne tak ako ine podobne sluzby, ze za par mesiacov spoplatnia aj free konta alebo zkrachuju.
Mudrym sa nerobim len na rozdiel od teba problematike rozumiem, pretoze sam prevadzkujem niekolko VPN server, ktore by sa dali na to pouzit, samozrejme je ich vyuzivam pre firemnu klientelu na nieco zmysluplnejsie ako je schovavanie IP adresy za proxy.

Naaa to uz je legenda ze hraju len deti...ale poradte ako na to please!!! Chce ma do toho namocit známa
Zmenit ip vpn krajiny totiz to zadarmo je risk a jedna znama ma legálnu registráciu WOW v inej krajine a server jej nepovoluje pridat hrácov z inej krajiny, co je pech :(...any ideas please pisala servisakom a dali jej info, ktoré jej moc nepomohlo ...
To je údel legalnych hrácou

vypadá to, že se vyznáte tak bych se potřeboval zeptat-hrál jsem se synem jednu hru přes fcb, nevěděli jsme že bylo v pravidlech věk 13let a podpora zabanovala automaticky jeho ale bohužel i můj účet-snažil jsem se to podpoře vysvětlit ale komunikace z jejich strany byla-nebyla žádná, asi nedokázali přiznat chybu....tak jsem si založil nový účet a po pár týdnech opět ban, opět nulová komunikace(opravdu jsem nepodváděl, neumím to :) tipuji, že jsem znovu dostal ban, kvůli tomu, že jsem hrál ze stejného počítače, stejné Ip adresy....kdybych hrál na jiném počítači ze stejné wifi tak mám úplně jinou ip adresu? případně kdybych použil nějaký anonymizer tak na to podpora té hry může přijít? díky za odpověď, hra mě baví a chtěl bych hrát dál.......

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru